سیداحمد برآبادی، امروز پنج شنبه ۲۵ دی به خبرنگاران گفت: میوه عناب به همراه زرشک و زعفران از محصولات مهم استان بوده که با آب و هوای استان و همچنین روستاهای اطراف سازگار است.

به گزارش نگاه خراسان جنوبی، وی افزود: مردم در اغلب خانه‌ها درخت عناب می‌کارند و همچنین در روستاهای اطراف به خصوص روستاهای شهرستان بیرجند، خوسف، سربیشه، درمیان، درخت‌های عناب فراوان وجود دارد.

مسئول واحد پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی با بیان اینکه میوه عناب هم به صورت تازه و هم خشک مصرف می‌شود، گفت: این میوه همچنین در فرهنگ خراسان جنوبی به عنوان آجیل مخصوصا در شب‌های زمستان، شب‌های مانند یلدا (شب چله) همراه با دیگر میوه‌های خشک شده مانند توت خشک، برگه زرد آلو، برگه هلو برای پذیرایی از مهمان استفاده می‌شود.

برآبادی افزود: از خواص دارویی دمنوش میوه عناب می‌توان به توانایی آن در رفع یبوست، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت سلامت استخوان و افزایش گردش خون اشاره کرد و چای عناب یک روش عالی برای افزایش دریافت ویتامین B و C است.

وی با بیان اینکه در بیشتر روستاهای خراسان جنوبی تکان دادن و جمع‌آوری محصول عناب با آیین و مراسم خاصی انجام می‌شود و هنگامی که محصول عناب قابل برداشت می‌شود، یک روز برای جمع‌آوری عناب از طرف اهالی روستا مشخص می‌شود، گفت: در روز عناب تکانی تمام مردم روستا برای تکاندن درختان جمع شده و ابتدا یک نفر از زنان مسن و سالخورده روستا برای آنان اسپند دود می‌کند و به پیشواز آن‌ها می‌رود.

برآبادی گفت: مراسم عناب تکانی (ته کُنی) با اشعاری که شامل درود فرستادن برخدا، پیامبر و ائمه اطهار(ع) و یارانشان که سنت دیرین ایرانیان است، آغاز می‌شود.

وی با بیان اینکه هنگام کار عناب تکان‌ها و همچنین کسانی که عناب جمع می‌کنند با خواندن دوبیتی‌هایی حرف دل خود را به نشانه شادمانی و حق شناسی از خالق و روزی رسان بازگو می‌کنند و بقیه افراد نیز به خواندن طرف گوش جان می‌سپارند، یادآور شد: در پایان کار روزانه، دور خرمن عناب ایستاده و با فرستادن صلوات کار تقسیم محصول آغاز می‌شود.

  • منبع خبر : ایسنا