بیرجند- کارگران از جمله اقشار زحمتکش در جامعه هستند که از حقوقهای معوق و عدم حمایت کافی رنج میبرند.
به گزارش نگاه خراسان جنوبی؛ کارگران از جمله اقشار تاثیرگذار در جامعه بوده که گاه نقش این قشر موثر در اقتصاد نادیده گرفته میشود.
بر کسی پوشیده نیست که چرخهای اقتصاد یک کشور به قدرت بازوی کارگران گره خورده به گونهای که اگر کارگری نباشد، هیچ اندیشهای و هیچ تولید دانش بنیانی به عمل نمینشیند.
این شرایط در حالی است که نه تنها در بسیاری از موارد زحمت این افراد نادیده گرفته میشود بلکه برخی از این کارگران به صورت خصوصی و برخی از دولت دستمزد خود را دریافت کرده و انجمنهای حمایتی معدودی هم برای این قشر از جامعه روی کار آمدند تا ایمنی و بیمه عمر و بیمه درمانی این قشر را تأمین کنند.
همه ساله هم با توجه به درصد تورم سالانه ای که بانک مرکزی اعلام میکند، حداقل دستمزد کارگران افزایش مییابد اما تخلفات گستردهای هم در عدم پرداخت حق و حقوق کارگران روی میدهد که با توجه به عدم ثبات شغلی که بر جامعه کارگری حکم فرما است، در بیشتر موارد کارگران سازش را بر شکایت ترجیح میدهند.
یکی از کارگران کارخانهای تولیدی در بخش کاشی و سرامیک در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به وضعیت شغلی خود بیان کرد: قراردادهای کاری ما یک ماهه و یا نهایت دو ماهه بوده و به راحتی میتوان از کار بیکار شد.
وی که نمیخواهد نامی از او برده شود با بیان اینکه در حال حاضر ۴ ماه حقوق معوق داریم، ادامه داد: بیمه تکمیلی هم با ۱۰ الی ۲۰ درصد فرانشیز بوده و تعهدات خوبی ندارد.
وی با بیان اینکه به حقوقمان مبلغی تحت عنوان خوار و بار اضافه میکنند اما دوباره طی مالیات از حقوق کم می شود، ادامه داد: سال گذشته ۱۰ میلیون تومان حقوق میگرفتیم که باید با نیازهای دو بچه و اجاره بالای منزل را پاسخ میدادیم.
بنا به گفته وی در سال جاری هم در کنار افزایش اجاره منزل به ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و حقوق معوق از پس مخارج زندگی برنمیآییم.
وی با اشاره به اقساط بالای طرح ملی مسکن، گفت: با توجه به وضعیت حقوقم، نمی توانم در این طرح شرکت کنم.
یک بانوی بیرجندی هم در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: با ۱۲ نفر از همکارانم در یک شرکت خصوصی مشغول فعالیت بودیم که ۲۰ فروردین ماه سال جاری، شرکت بدون هیچ دلیلی تعطیل شد.
رستمی که دو ماه به زایمانش مانده است، ادامه داد: متاسفانه با سابقه بالای بیمه، نمیتوانم از مرخصی زایمان استفاده کنم و هزینههای سرسامآور پیش رو را پاسخگو باشم.
یکی دیگر از کارگران بیرجندی هم با بیان اینکه از بهمن ماه سال گذشته حقوق عقبمانده داشتیم، ادامه داد: حقوق بهمن ماه سال گذشته هنوز ۱۰ اردیبهشت واریز کرده اند.
وی با بیان اینکه کارگران از ترس از دست دادن کار، اعتراضهای گسترده نمیکنند، گفت: حتی در هفته کارگر، به خوبی دیده نشدیم و حتی جشنی بزرگ برای خانواده کارگران گرفته نشد.
وی ادامه داد: از متولیان خواستاریم در راستای رفع مشکلات کارگران چارهاندیشی کنند چراکه در حال حاضر این قشر در آتشی سرد قوانین و حقوقهای معوق، میسوزند.
حمید فروتن، نماینده کارگران و رئیس مجمع کارگران خراسان جنوبی چندی پیش در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان، با اشاره به معوقات جامعه کارگری و کارفرمایی خراسان جنوبی هم اشاره ای داشت و گفت: بیش از ۷ ماه معوقات کارگری و کارفرمایی برخی از واحدهای کارگری خراسان جنوبی ست و دلیل عمده برخی هم پرداخت نشدن مطالبات کارفرمایان از سوی دستگاه های اجرایی از جمله اداره کل راه و شهرسازی و شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی است.
وی خواستار ثبت قراردادهای کارگری در سامانه جامع قرار دادها از سوی کارفرمایان شد، ادامه داد: با توجه به پرداخت نشدن تسهیلات به واحدهای کارگری سرمایه در گردش واحدها با مشکل روبه رو است.
فروزانفر، نماینده کارفرمایان و رئیس کانون کارآفرینان خراسان جنوبی هم یکی از موانع مردمی سازی تولید را مجری بودن دولت در سیاست و سیاست گذاری ها عنوان کرد و ادامه داد: همین دخالت دولت در قیمت گذاری ها سبب شده تا تولیدکنندگان با مشکلات بسیاری مواجه شوند به ویژه تولیدکنندگانی که کالای تولیدشان را صادر نیز می کنند.
به گفته وی، سیاست های انقباضی بانک مرکزی نباید مشمول بخش کشاورزی به ویژه در خراسان جنوبی که به واسطه خشکسالی های مستمر همش در حال کوچک شدن است، شود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی چندی پیش در جمع رسانهها با اشاره به معوقات کارگران، گفت: نظارت مستمر بر موضوع حقوق معوقه کارگران وجود دارد و یکی از معیارهای ما برای انتخاب واحد نمونه تولیدی نداشتن معوقه کارگری است.
غلامرضا اشرفی اشرفی، از کاهش ۱۵ درصدی حوادث ناشی از کار و کاهش ۵۸ درصدی فوتیها در این حوزه خبرداد و تصریح کرد: خراسان جنوبی در مدت زمان رسیدگی به پروندهها رتبه چهارم کشوری را دارد.
وی با بیان اینکه میزان اشتغال مجدد بیکاران ۱۸۵ نفر بوده است، اظهار داشت: طی سال گذشته ۷ هزار و ۱۴۴ مورد بازرسی با اولویت معدن، صنعت و ساختمان انجام شده است.
اشرفی، از فعالیت هزار و ۱۲۱ تعاونی در سطح استان خبرداد و گفت: طی سال گذشته صادرات شرکتهای تعاونی به کشورهای همسایه، حاشیه خلیج فارس و کشورهای اروپایی، ۲۳ میلیون دلار بوده که افزایش ۴۹ درصدی را نشان میدهد.
اشرفی با بیان اینکه سال گذشته ۲ هزار و ۱۵۸ فرصت شغلی در تعاونیها ایجاد شده است، افزود: در این مدت بالغ بر ۱۲۴ میلیارد تومان تسهیلات مشاغل خانگی اعلام گردیده و تاکنون بیش از ۸۰ میلیارد تومان آن پرداخت شده است.