بیرجند- تردد خودروهای شوتی با سبقتهای غیرمجاز و سرعتهای ۱۲۰ تا ۱۶۰ کیلومتر در جادههای خراسان جنوبی یکی از نگرانیهای جدی پیشرو در استان بوده که علاوه بر معضلات موجود، گاها حوادث جادهای ناگواری را به دنبال دارد.
به گزارش نگاه خراسان جنوبی، خودروهای سواری که از آنها برای قاچاق کالا یا سوخت استفاده میشود، خودروی شوتی نام دارند و اصطلاح شوتی برای مردم استانهای جنوبی و شرق کشور واژهای بسیار آشنا است.
قیمت بالای سوخت در کشورهای همسایه موجب شده سودجویان با ترفندهای مختلف سرمایه ملی را از محورهای استان خراسان جنوبی به سمت سیستان و بلوچستان برای قاچاق به افغانستان و پاکستان عبور دهند به گونهای که تردد خودروهای حامل سوخت قاچاق در جادههای استان در حال افزایش بوده و متاسفانه حوادث تلخی را به دنبال دارد.
بامداد چهارم آذر ۱۴۰۱ واژگونی خودرو سواری حامل سوخت قاچاق در محور قاین – بیرجند سبب حریق خودرو شد و ۲ نفر از سرنشینان خودرو در آتش سوختند که پلیس خراسان جنوبی ناتوانی راننده در کنترل وسیله نقلیه به دلیل تخطی از سرعت مطمئنه را علت این حادثه ذکر کرد.
۲۹ آبان ماه ۱۴۰۱ هم، برخورد دو خودرو سواری حامل سوخت در محور قاین – گناباد سه کشته و یک مصدوم برجا گذاشت.
۵ مهر ۱۴۰۲ برخورد یک دستگاه سواری پژو ۴۰۵ حامل سوخت قاچاق با کامیون ایسوز یخچالدار در کیلومتر ۶۴ محور نهبندان_بیرجند یک کشته و یک مجروح برجای گذاشت.
۱۱ مهر ۱۴۰۲ برخورد یک دستگاه سواری پژو ۴۰۵ شوتی حامل سوخت قاچاق با یک دستگاه اتوبوس در کیلومتر ۴ محور سربیشه_نهبندان یک کشته و تعدادی مصدوم برجای گذاشت.
۲۰ فروردین ۱۴۰۳ برخورد ۲ خودرو سواری حامل سوخت قاچاق با یک دستگاه خودرو عبوری در مسیر سربیشه – نهبندان ۲ کشته و یک مصدوم بر جا گذاشت.
اینها تنها بخش کوچکی از حوادث ناشی از فعالیت خودروهای حامل سوخت قاچاق سوخت در محورهای استان است که چه بسا خانوادههایی را داغدار کرده است.
چه بسا شهدایی در این مسیر جان فدا کردهاند. هنوز شهادت شهید امیرحسین ابراهیمی یادمان هست. جوانی که در اوایل شهریور ماه ۱۴۰۲ در راستای طرح مبارزه با خودروهای شوتی حامل فرآوردههای نفتی غیر مجاز در پلیس راه شهرستان سربیشه هنگام کنترل خودروهای عبوری یک سواری پژو حامل سوخت قاچاق با تغییر مسیر عامدانه متأسفانه به شهید ابراهیمی برخورد کرده و ایشان به شدت مصدوم شده و به بیمارستان منتقل میشود. با وجود تلاشهای کادر درمان پس از نزدیک به سه ماه بستری در بیمارستان، در یکم آذر ماه به فیض شهادت نائل آمد.
بیشترشان تجربه تعقیب و گریز از دست مأموران را دارند. جوانهایی که معمولاً از همان کودکی سوختبری را شروع میکنند و در رفتوآمد بین جادههای مرزی، بارها شاهد سوختن رانندههای سوختبری بودند که حتی پیکری از آنها به جا نمانده است. تکرار هرروزهای که شاید بار دیگر سهم خودشان شود.
این را محمد میگوید. جوانی روستایی که به واسطه شغلش گاه و بیگاه شاهد عبور خودروهای شوتی در دل جاده است.
هر چند تمایلی به گفت و گو ندارد اما بعد از مدتی، صحبتمان گل میکند. ” یک روز با پراید، یک روز با پژو… با هر چه بتوانند سوخت میبرند. به خوبی میتوان از سرعت و حرکت گروهی خودروها فهمید که حامل سوخت هستند. گاهی راه پاک کن دارند. مثلا چند مدت پیش راکب موتوری حضور پلیس را از دیگر خودروها میپرسید و کمی بعد پژو مشکی رنگ با سرعت از جاده عبور کرد.”
ذهنش را به حریق یک پراید گره میزند و میگوید: یک روز بر حسب اتفاق شاهد حریق یک پراید در جاده بودم. راننده خودش را نجات داده بود اما خودرویش در آتش سوخت. داشتههایش دود میشد اما خم به ابرویش نیامد چراکه خودش از آتش نجات یافته بود.
فرمانده انتظامی خراسان جنوبی در گفت و گو با نگاه خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات انجام شده برای مقابله با قاچاق کالا، بیان کرد: از ابتدای سال تاکنون طرحهای مقابله و برخورد با کالای قاچاق توسط پليس امنيت اقتصادی و پليس آگاهی با جديت انجام شده است.
سردار حسن شجاعینسب با بیان اینکه در اين رابطه دو هزار و ۲۶۲ دستگاه خودروی حامل کالای قاچاق و هزار و ۹۸۲ خودروی شوتی توقيف شده است، افزود: همچنین هزار و ۸۸۵ متهم در اين ارتباط دستگير شدهاند.
وی اظهار کرد: در امر مبارزه با قاچاق سوخت از ابتدای سال بيش از سه ميليون ليتر انواع فرآوردههای نفتی کشف شده که با تلاش ماموران جان برکف پليس از خروج اين سرمايه ملی از کشور جلوگيری شده است.
سردار شجاعینسب از کشف ۹ تن انواع مواد مخدر خبر داد و افزود: ابتدای سال جاری تاکنون بيش از سه هزار و ۸۷۹ قاچاقچی و خرده فروش مواد مخدر دستگیر شدهاند.
رئیس پلیس امنیت اقتصادی فرماندهی انتظامی خراسان جنوبی هم در این خصوص بیان کرد: از ابتدای سال تاکنون سه میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر سوخت قاچاق، ۳۵ تن انواع مواد خوراکی، ۲۵۰۰ دستگاه لوازم خانگی، ۱۲ هزار قلم لوازم آرایشی، ۱۷هزار و ۵۰۰ دستگاه لوازم یدکی، ۵۰۰ دستگاه تجهیزات یارانه، ۱۲ هزار متر پارچه، ۱۴ هزار البسه، ۲۴ تن الوار و فرآوردههای جنگلی، ۴۵۰۰ تجهیزات پزشکی و ۶۸ هزار پاکت سیگار به صورت قاچاق کشف شده که ارزش آنها بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است.
سرهنگ دهقان افزود: پرونده این کالاها بر حسب قانون به تعزیرات یا دادسرای عمومی انقلاب و خود کالا به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی ارسال میشود.
وی یکی از چالشهای استان را خودروهای شوتی و مبارزه با آنها دانست و گفت: طی سال گذشته سه هزار و ۵۰۰ خودرو شوتی و از ابتدای سال تاکنون دو هزار و ۱۰۰ خودرو شوتی توقیف شده است.
وی ادامه داد: شناسایی محلهای اصلی و فرعی عبور این خودروها، شناسایی محلهای دپو سوختی و فروش سوخت، شناسایی افرادی که با سوختکشها در ارتباط هستند، از جمله اقدامات انجام شده در راستای مبارزه با قاچاق سوخت است.
سرهنگ دهقان بیان کرد: بحث خودروهای سوختکش یک اقدام فرا استانی بوده و بالای ۸۰ درصد این خودروهای توقیفی از استانهای دیگر هستند.
رئیس پلیس امنیت اقتصادی فرماندهی انتظامی خراسان جنوبی با اشاره به مبارزه با قاچاقهای سازمان یافته و کلان، گفت: از ابتدای سال تاکنون پنج باند سازمان یافته قاچاق سوخت که ۷۵۰ هزار لیتر قاچاق داشتند را شناسایی و متلاشی کردیم.
سرهنگ دهقان با بیان اینکه چالش دیگرمان این است که ما یک استان مرزی و در مسیر جنوب به شمال هستیم، افزود: نیاز داریم که تجهیزات الکترونیکی و فنی داشته باشیم به طور مثال در استان نیازی ویژهای به دستگاه ایکس ری کامیونی داریم.
وی بیان کرد: مردم میتوانند تخلفاتی که در حوزههای قاچاق کالا، ارز، گمرک و پلیس اقتصادی مشاهده میکنند را از طریق شماره ۰۹۶۳۰۰ اعلام کنند.
دبیر کمیسیون برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز خراسان جنوبی گفت: ۶ ماه نخست سال جاری هزار و ۴۷ خودرو شوتی در استان توقیف شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش هفت درصدی دارد.
محمد شریف گلچین مقدار فرآوردههای نفتی قاچاق مکشوفه در استان را سه میلیون و ۷۱ هزار و ۱۴۲ لیتر اعلام کرد و گفت: کشف این مقدار نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۳ درصدی دارد.
محمدجعفر عبدالهی، رئیسکل دادگستری استان خراسان جنوبی ۱۷ مهرماه در جریان سفر به شهرستان نهبندان، در نشست با مسئولان قضایی، فرماندار، نیروی انتظامی و شرکت نفت استان، دستور ارتقای وضعیت دپوهای سوختی را به مدت دو ماه صادر کرد.
عبداللهی با بیان اینکه در سطح استان، مقرهای انتظامی سوختهای قاچاق را جمعآوری میکنند، افزود: باتوجهبه نیاز به مخازن جدید در ۳۰ نقطه استان و حجم بالای سوختهای کشف شده در مبادی خروجی مانند نهبندان، نیاز به ۶ مخزن دیگر احساس میشود.
انتهای پیام/