روزهای آفتابی زیاد در خراسان جنوبی مسولان استان را بر این داشت که برای ارائه طرح و اخذ مجوزهای لازم برای اعطای تسهیلات اقدام کنند، خراسان جنوبی به عنوان پایلوت اجرای این طرح در کشور معرفی شد.
به گزارش خبرنگار نگاه خراسان جنوبی ، با توجه به مشکلات تولید و توزیع برق و تامین سوخت نیروگاه ها توسعه وترویج استفاده از انرژی های تجدید پذیر در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است. روزهای آفتابی زیاد در خراسان جنوبی مسولان استان را بر این داشت که برای ارایه طرح و اخذ مجوزهای لازم برای اعطای تسهیلات اقدام کنند. خراسان جنوبی به عنوان پایلوت اجرای این طرح در کشور معرفی شد.
محمدحسین اکبری، سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان در گفت و گو با خبرنگار نگاه در خراسان جنوبی، به اخذ مجوزهای لازم برای نصب پنل های خورشیدی در مجاورت چاه های کشاورزی اشاره می کند و می گوید: طرح به صورت پایلوت در کشور در خراسان جنوبی اجرا می شود، در شروع کار وزارت نیرو عنوان کرد که در تابستان، برق تولیدی ومازاد چاه ها را خریداری نمی کند و این موضوع باعث توقف کار وبی انگیزه شدن کشاورزان شد.
وی به پیگیری ها در کمیسیون هسته ای و انرژی مجلس اشاره واضافه می کند: با پیگیری های انجام شده مقرر شد وزارت نیرو این کار انجام دهد. در حال حاضر منتظر ابلاغ کتبی این مصوبه هستیم تا این مانع از سر راه کشاورزان برداشته شده و خراسان جنوبی به عنوان پایلوت در کشور، مجری طرح باشد.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان استقبال کشاورزان از طرح نصب پنل های خورشیدی را مناسب می داند و توضیح می دهد: تاکنون ۲۵۰ نفر برای این کار ثبت نام کرده اند که از این تعداد ۱۷۰ نفر به بانک معرفی و چاه کشاورزی آنها بازدید شده است اما با مشکل اول و تاخیر در موافقت برای خرید برق مازاد در تابستان، کار متوقف شد و سه نفر تسهیلات دریافت کردند.
اکبری با بیان این که از این به بعد کار در مسیر اجرایی است تاکید می کند: تسهیلات برآورد شده برای نصب نیروگاه های خورشید دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است که مقرر شد یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از تسهیلات بانکی و۶۰۰ میلیون تومان سپرده کشاورز باشد و نیاز به وثیقه و تقسیط نیست این طرح کاری فوق العاده در استان خواهد بود.
ابلاغیه وزات نیرو
دادگر مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی تعداد چاه های کشاورزی استان را دو هزار مورد عنوان و اضافه می کند: در صورت نصب پنل های ۵۰ مگاواتی در این بخش ۱۰۰ مگاوات برق خورشیدی تولید می شود در این صورت علاوه بر خرید تضمینی برق مازاد، از خاموشی چاه موتورها در تابستان نیز جلوگیری می شود.
وی تصریح می کند: تاکنون شاید پنج مشترک بخش کشاورزی برای نصب پنل های خورشیدی اقدام کرده اند. در حالی که قرارداد سه جانبه ای بین استانداری ، جهاد کشاورزی و بانک توسعه تعاون برای اعطای تسهیلات امضا شده و شرایط برای نصب پنل ها فراهم است.
دادگر با اشاره به ابلاغیه وزارت نیرو تاکید می کند : مالکان چاه های کشاورزی می توانند با احداث نیروگاه خورشیدی در جوار چاه ها، بدون نیاز به اجرای تاسیسات اضافه ، ضمن ایجاد درآمد از محل قرارداد خرید تضمینی ۲۰ ساله ، از برنامه های محدودیت برق مصرفی در ایام اوج بار معاف شوند.
سرمایه گذاری خورشیدی در مشترکین صنعتی
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی همچنین تاکید می کند: استقبال و توجه بخش صنعت به نصب پنل های خورشیدی، از حوزه کشاورزی هم کمتر است و تنها یک مشترک در حد ۲۰۰ کیلو وات به این منظور اقدام کرده است البته چند واحد صنعتی بزرگ هم در حال اقدام هستند .
دادگر به ابلاغیه های اخیر واحدهای صنعتی اشاره کرده وتوضیح می دهد : اگر واحدهای تک شیفت، معادل ۵۰ درصد، واحدهای دو شیفت معادل ۶۵ درصد و واحدهای سه شیفت ۸۰ درصد قدرت مصرفی یا معادل ۳۵ درصد انرژی مصرفی ماهیانه خود را از انرژی خورشیدی تامین کنند، از برنامه اعمال محدودیت و مدیریت بار در دوره اوج بار تابستان، معاف می شوند.
شهرک نیروگاهی خوسف
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان جنوبی با اشاره به راه اندازی شهرک نیروگاهی خوسف با ظرفیت ۱۵ مگاوات می گوید: فرایند واگذاری زمین به متقاضیان سرمایه گذاری در این زمینه در حال اجرا و انجام روند اداری است؛ البته شهرک هنوز قابل بهره برداری نیست و به زودی در مجاور آن سرمایه گذاری از آفریقای جنوبی، نیروگاهی با ظرفیت شش مگاوات را تا پایان امسال به بهره برداری می رساند.
وی سرمایه گذاری در زمینه انرژی های تجدیدپذیر را یکی از سرمایه گذاری های جذاب می خواند که حرکت شتابانی برای توسعه آن وجود دارد.
مدیر عامل شرکت توزیع برق استان ادامه می دهد: در خراسان جنوبی بیش از ۴۳ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر از انواع خورشیدی و بادی به شبکه متصل و در حال تولید انرژی است همچنین ظرفیت قابل توجهی نیز در دست اقدام است که برخی از آنها تا پایان سال و تعدادی هم تا قبل از دوره اوج بار تابستان به شبکه متصل خواهند شد.