با توجه به اتمام بهمن ماه و آغاز یک ماهه پایانی سال ۱۳۹۸ شاید عدهای از اهالی بازار سرمایه با این پرسش مواجه شوند که واکنش بازار در روزهای باقی مانده سال جاری چگونه خواهد بود؟ آیا با توجه به این که بسیاری سهامداران بزرگ مانند شرکتهای سرمایه گذاری در ماه پایانی هر سال نیاز به نقدینگی دارند، فشار عرضه آنها موجب ریزش بازار خواهد شد یا خیر؟ برای این که به این پرسش و سایر ابهاماتی که در این خصوص مطرح میشود، پاسخی به دست آوریم بهتر است به گذشته و رفتار سالهای اخیر بازار سرمایه در اسفند ماه نگاهی بیندازیم. زیرا همانطور که میدانیم گذشته، چراغ راه آینده است و با آگاهی از تاریخ و گذشته هر موضوعی میتوانیم درک درست تری نسبت به آن موضوع حاصل کنیم و تصمیمات منطقی تری را اتخاذ نمائیم.
به همین منظور بازار را طی ۱۰ سال گذشته از لحاظ ارزش، شاخص کل و برآیند ورود و خروج پول خرد یا همان نقدینگی حقیقیها بررسی کردهایم.
بر اساس بررسیهای صورت گرفته مشخص شد که برآیند ورود و خروج پول حقیقیها در اسفند ماه هر سال در بیش از نیمی از موارد مثبت بوده است. یعنی در بیش از ۵۶ درصد از اسفند ماههای ۱۰ سال گذشته سهامداران حقیقی نه تنها پول از بازار سرمایه خارج نکردهاند ، بلکه تزریق نقدینگی نیز انجام دادهاند. مثلا در اسفند ماه سال ۹۷ حقیقیها بیش از ۴،۷۸۳ میلیارد ریال سرمایه جدید وارد بازار سرمایه کردهاند.
نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که برآیند ورود و خروج پول حقیقیها به بازار سرمایه در ۱۲ ماه گذشته به صورت متناوب مثبت بوده است. سهامداران خرد از اسفند ۹۷ تا پایان بهمن ۹۸ مبلغی بالغ بر ۱۴۱،۷۹۱ میلیارد ریال را به عنوان نقدینگی جدید به بازار سرمایه تزریق کردهاند.
اما از لحاظ ارزش معاملات بازار باید گفت که ارزش معاملات در اسفند ماه کل ۱۰ سال گذشته رشد قابل توجهی داشتهاست. به طور مثال در اسفند ماه سال قبل ۱۰۵ درصد و در اسفند ماه ۹۶ بیش از ۱۰۹ درصد بر ارزش معاملات بازار افزوده شده است.
نکته مهم دیگری که از بررسی ارزش بازار طی ۱۰ سال گذشته حاصل شده این است که تا قبل از اسفند ماه سال ۱۳۹۶ ارزش ماهانه بازار کمتر از ۱۰۰،۰۰۰ میلیارد ریال بود اما از اسفند ماه سال ۹۶ به بعد برگ جدیدی در بازار ورق خورد و ارزش بازار طی دو سال گذشته با جهش قابل توجهی همراه شده است ، به طوری که ارزش ماهانه بازار در بهمن ماه امسال به اوج خود رسیده و مبلغ ۱،۲۸۰،۴۹۱ میلیارد ریال را به ثبت رسانده است. به این معنا که ارزش ماهانه بازار در بهمن ماه سال جاری نسبت به بهمن ماه سال ۹۷ بیش از ۵۸۸ درصد، در قیاس با بهمن ماه سال ۹۶ بیش از ۱،۱۸۱ درصد و نسبت به بهمن ماه سال ۹۵ بیش از ۱،۳۳۵ درصد افزایش یافته است.
حال ببینیم رفتار شاخص کل به چه صورت بود؟ در بیش از نیمی از اسفند ماههای ۱۰ سال گذشته شاخص کل یا بدون تغییر نسبت به بهمن ماه به کار خود خاتمه داده یا این که با رشد همراه شده است. البته در برخی از سال ها نیز شاخص کل در پایانی ترین ماه از سال با افت ۲ تا ۴ درصدی مواجه شده که نمی توان آن را کاهش نگران کنندهای تلقی کرد.
ظرف ۱۰ سال گذشته شاخص کل با رشد بیش از ۳ هزار و ۹۸۰ درصدی از ارتفاع ۱۲ هزار واحدی به ارتفاع ۴۷۸ هزار واحدی رسیده است.