المانهای نوروزی یکی از مهمترین روشها برای معرفی فرهنگ و رسوم در شهرها است و به هیچ عنوان نمیتوان منکر تاثیر مثبت المانهای شهری در زیبایی و افزایش جذابیت شهر شد.
المانهای نوروزی به جز زیباتر کردن شهر، نمایانگر ویژگیها و ظرفیتهای تاریخی، فرهنگی و مذهبی هر منطقه است به عبارتی دیگر استفاده از المان نورزوی به شرط پر محتوا بودن آن روش خوبی برای نمایش و معرفی آداب و رسوم محصولات کشاورزی، ظرفیت فرهنگی و خدمات مردم یک شهر برای میهمانان است.
با چرخی در شهر نظر شهروندان را درباره المانهای نورزی که در سالهای قبل در شهر بیرجند احداث شده بود را جویا میشوم.
محسنی یکی از شهروندان بیرجندی در گفتگو با ما گفت: طی چند سال اخیر المانهای نورزوی نصب شده در بیرجند جذاب نبوده و چنگی به دل نزد چرا که المانها متناسب با آداب رسوم مردم نبود.
وی گفت: انتظار مردم این بود برای ساخت المانها از محصولات استان استفاده شود به عنوان مثال المانی از زرشک، عناب و زعفران ساخته شود که متأسفانه برخی از المانهای نوروزی هیچ سنخیتی با آداب و رسوم شهر نداشته است.
یکی دیگر از شهروندان بیرجندی به خبرنگار ما گفت: المانهای شهر بیرجند به پس زمینههایی برای عکاسی تبدیل شدهاند که مردم میآیند و با آنها عکس میگیرند و شاید گاهی هم روی آنها خاطره بنویسند اما آن اتفاق عمیق هنری و تاثیر روانی که المانهای شهری باید داشته باشند، در بیرجند رخ نمیدهد.
میرزایی عنوان کرد: در نورز سالهای قبل متاسفانه المانهای زیادی در سطح شهر بیرجند نصب شد؛ اما فقط تعداد اندکی از آنها پرمعنا و زیباست و بیشترشان بیمعنی است و مفهوم خاصی را به مخاطب خود القا نمیکند.
شهردار بیرجند نیز در گفتگو با خبرنگار ما از حذف المانهای موقت امسال در بیرجند خبر داد گفت: امسال المان موقت در میادین شهر نداریم مگر المانهای کوچک مانند گلدان که در کارگاههای شهرداری ساخته میشود.
جاوید افزود: راخوانی که هر ساله برای المانهای نوروزی برگزار میشد با توجه به اینکه باید در کوتاه مدت جمعآوری میشدند هزینههای زیادی را در برداشت سعی کردیم برنامهریزیها را روی زیرساختها باشد نه اتلاف منابع باشد.
وی بیان کرد: امسال شهرداری تلاش دارد در نورپرداری، گل کاری، فضای سبز میادین شهر تلاش کند چرا که المانهای سالهای قبل مورد انتقاد مردم بود و اعتبارات امسال برای تزئینات نوروزی افزایش یافته و یک میلیارد تومان در این راستا در نظر گرفته شده است.
شهردار بیرجند اظهار داشت: از دو سال قبل تاکنون در طرح استقبال از بهار از ساخت المانهای موقت پرهیز شده و هزینههای آن در مواردی چون المانهای ثابت، بهبود وضعیت ورودیهای شهر و موارد مشابه مصرف میشود.
وی با اشاره به دیگر اقدامات شهرداری بیرجند گفت: سال آینده، زمان بهرهبرداری از پروژههایی است که امسال اجرای آن به مردم وعده داده شد و پسماند از مباحثی است که از سال ۹۶ و به طور سالانه به عنوان پروژههای شهرداری مطرح میشود و سال گذشته مناقصه آن برگزار و آگهی مناقصه خرید تجهیزات مورد نیاز هم دو ماه قبل منتشر شد که هیچ کس در آن شرکت نکرد.
جاوید افزود: زیرساختهای اولیه مورد نیاز برای مرکز پسماند مانند تکمیل سوله، اجرای سیستمهای آبیاری و روشنایی اجرا شده است و فقط باید دستگاه پردازش آن نصب شود البته سیستم جمعآوری پسماند در بیرجند با دیگر شهرها متفاوت است و برای سامان دهی وضعیت موجود مشاور انتخاب شده که برای بررسی طرح مدنظر به برگزاری جلسه کارشناسی نیاز است.
وی با اعلام حمایت استاندار از اجرای طرح استفاده از پساب فاضلاب برای آبیاری فضای سبز خاطرنشان کرد: انجام این کار نیاز به اعتبار زیادی دارد و سال آینده طرح مطالعاتی آن تهیه میشود.