از ابتدای سال ۹۹ تاکنون شاخص کل بیش از ۲۰۰ هزار واحد رشد کرده است. این ۲۰۰ هزار واحد نزدیک ۴۰ درصد افزایش سطح شاخص بوده است. رشدی که باعث شده اقبال به این بازار بیش از پیش شده و تحلیلگران از اوجگیری بیشتر این بازار در ماههای آتی سخن به میان آورند. اما سوالی که ممکن است برای تازهواردان بورس پیش بیاید این است که این شاخص چیست و چگونه ارزیابی میشود؟ چرا در روزهایی که تعداد زیادی از نمادها برای مدتی در محدوده منفی معامله میشوند همچنان شاخص مثبت باقی مانده و چرا برخی نمادها تاثیرگذاری بیشتری روی شاخص کل دارند؟ پرسشهایی که برخی از آنها از سوی مخاطبان تجارتنیوز در بخش اظهارنظر اخبار بورسی مطرح میشود.
به صورت تحتاللفظی شاخص کل بورس را میتوان همچون دماسنج بازار سهام دانست. به طور کلی شاخص عددی است که برای سنجش عملکرد یک مجموعه از متغیرها مورد در یک بازه زمانی خاص مورد استفاده قرار میگیرد. در بازار سهام نیز از آنجا نمادهای مختلفی در بورس فعال هستند، برای رصد تغییرات قیمت کلیه نمادها، از یک معیار به نام شاخص کل استفاده میشود. البته شاخص کل تنها معیار سنجش بورس نیست بلکه در بورس اوراق بهادار تهران شاخصهای متعددی وجود دارد که سهامداران میتواند برای سرمایهگذاری و کسب اطلاعات برای خرید و فروش از آنها استفاده کنند. شاخص کل قیمت، شاخص هموزن، شاخص قیمت و بازده نقدی، شاخص صنعت و شاخص مالی، شاخص سهام آزاد شناور، شاخص بازار اول و بازار دوم، شاخص ۵۰ شرکت برتر، شاخص ۳۰ شرکت برتر و شاخص بازده نقدی. هر کدام از این شاخصها اطلاعات خاصی را در بر دارد به عنوان مثال شاخص کل، تغییرات قیمتی تمام شرکتهای فعال در بورس را در خود جای میدهد و شاخص صنعت شرکتهای تولیدکننده را شامل میشود.
اما مهمترین شاخصی که در بورس مورداستفاده قرار میگیرد و در اخبار بورسی بیشتر با آن سروکار دارند، شاخص کل قیمت یا همان شاخص کل است. این شاخص نشاندهنده تغییرات کل قیمت نمادها در بازار است و میانگین افزایش یا کاهش قیمت سهام را در بازار مشخص میکند. به عنوان مثال وقتی میگویند شاخص کل رشد دو درصدی داشته است، یعنی میانگین قیمت پایانی ( نه قیمت آخرین معامله) سهام شرکتهای بورسی ( با توجه به ارزش معاملات آنها) دو درصد افزایش داشته است.
در این حالت شرکتهای بزرگتر نظیر فارس، فولاد، فملی و کگل همیشه تاثیر بیشتری نسبت به شرکتهای کوچکتر بر شاخص کل خواهند داشت و یک تغییر یک درصدی این شرکتها شاید به اندازه مجموع تاثیر ۱۰-۲۰ شرکت دیگر باشد.
به همین دلیل بسیاری معتقدند این شاخص، نمایانگر وضعیت کلی بازار نیست و میتوان با معاملات دستکاری شده شاخصسازی کرد. برای حل این شائبه، شاخص کل هموزن طراحی شد که در آن همه نمادهای پذیرفته شده در بورس وزنی برابر در محاسبه شاخص کل دارند.
بنابراین سهامداران باید به یک نکته مهم توجه داشته باشند، نخست این که افزایش شاخص کل همواره به معنای سودآوری تمامی نمادهای بورسی نیست. و بالعکس. در واقع سبد سهام شما ممکن است هیچ ارتباطی با شاخص کل نداشته باشد و حتی همواره برعکس شاخص سوددهی داشته باشد. در واقع هر چه سبد شما متنوعتر باشد احتمال اینکه روند سوددهی شما به روند شاخص کل نزدیک باشد بیشتر خواهد شد.