اجتماعی ۰۱ مرداد ۱۳۹۹ - 4 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
کپی شد!
0

نذر عشق در روزگار کرونا

ازدواج

به گزارش نگاه خراسان جنوبی، وقتی یک زوج جوان با هزاران آمال و آرزو برای جشن عروسی خود برنامه‌ریزی می‌کنند و همه مقدمات را در شرایط سخت اقتصادی موجود فراهم می‌کنند ، هیچ چیزی نمی‌تواند جلوی این امر خیر را در واپسین لحظات مانده به این رویداد فرخنده بگیرد مگر خواست خود آنها برای کمک کردن به جامعه و جلوگیری از شیوع ویروس کرونا.

برخی زوج‌های جوان در این روزهای کرونایی با اهدای هزینه‌های مراسم عروسی به نیازمندان، زندگی مشترکشان را با نذر عشق آغاز می‌کنند و این گونه ازدواج آسان بدون به خطر افتادن سلامت جامعه رقم می‌خورد. 

مرتضی و زکیه زوج جوان بیرجندی که ۲ سال از تاریخ عقدشان می‌گذرد و در این مدت هر دو کار و تلاش کردند تا بتوانند پس‌اندازی را برای جشن عروسی خود به دست آوردند. 

تاریخ عروسی برای تعطیلات نوروز بود و از چند ماه قبل تالار رزرو کرده بودند. زکیه با شوق زیاد لباس عروسش را پسند کرده بود و بقیه هماهنگی‌ها هم یک به یک انجام گرفت تا بهار ۹۹ آغاز زندگی سراسر امید این زوج جوان باشد و بتوانند با برگزاری مراسم شادی‌شان را با صدها نفر تقسیم کنند. 

اما یک ماه مانده به تاریخ عروسی تمامی معادلات این زوج جوان مانند سایر هموطنان برهم می‌خورد و باز شدن پای ویروس کرونا به کشور و تعطیلی بسیاری از کسب و کار برگزاری مراسم عروسی آنها را تحت تاثیر قرار داد. 

به خیال اینکه اوضاع تا یک ماه دیگر عادی خواهد شد مراسم را عقب انداختند اما روز به روز بر آمار مبتلایان افزوده شد پس مرتضی و زکیه بعد از چهار ماه تاخیر در یکی از روزهای تیرماه تصمیم گرفتند بخشی از هزینه‌های مراسم عروسی خود را به امور خیریه ببخشند و راهی زندگی مشترک شوند که نام این کار را هم نذر عشق نامیدند. 

عماد و فریبا زوج جوان بشرویه‌ای نیز نوزدهم تیرماه بدون برگزاری هیچ گونه مراسمی زندگی مشترک را آغاز کردند و با اهدای بخشی از هزینه‌های ازدواج به ایتام، عاشقانه‌هایشان را برای این قشر سرودند.

این ۲ زوج جوان به خوبی ثابت کردند که حتی در سخت‌ترین شرایط هم راه برای ترسیم زندگی روشن باز است و تنها باید عاقل و عاشق بود و عاشقانه قدم در مسیر دلدادگی گذاشت. 

اگرچه زندگی مشترک را در سکوت و بدون حضور حتی یک مهمان آغاز کردند اما اهداف والایشان نه تنها از خطر ابتلای جمعی از شهروندان به کرونا جلوگیری کرد بلکه گام خیرشان باعث شد تا کبوتر خوشبختی بر بام خانه آرزوهایشان لانه بسازد.

تغییر برخی آداب و رسوم و سبک‌های زندگی از انتظارات روز جامعه در شرایطی است که شیوع ویروس کرونا جان و مال همه را تهدید می‌کند. 

ازدواج آسان بدون برگزاری مراسم و تجمع نیز راهکار عاقلانه‌ای است که نه تنها تضمین کننده سلامت جامعه بوده بلکه از بروز بسیاری هزینه‌های نابه‌جا در شرایط سخت اقتصادی پیشگیری می‌کند.

مراسم عروسی در دوران کرونا چالش برانگیزتر شد

به عقیده یک جامعه شناس و استاد دانشگاه اگرچه برپایی جشن ازدواج از لحاظ مباحث دینی و اجتماعی اطلاع به دیگران است که زوجی از یک منسب به منسب جدید می‌روند، اما در شرایط فعلی یکی از مهمترین معضلات تجملات این گونه مراسم بوده که در شرایط شیوع ویروس کرونا چالش برانگیزتر هم شده است. 

دکتر محمدعلی طالبی با اشاره به اقدام خداپسندانه برخی زوج‌های جوان که این روزها هزینه‌های عروسی خود را صرف امور خیریه می‌کنند افزود: اطلاع‌رسانی مراسم ازدواج یک زوج هم نیاز است اما با توجه به شرایط اقتصادی روز و موضوع کرونا برپایی مراسم به شکل سابق خوشایند نیست لذا بهترین کار همین است که با یک اطلاعیه به دوستان و آشنایان خود اعلام کنند زندگی مشترک را بدون برپایی جشن آغاز کرده‌اند.

وی با ابراز امیدواری از اینکه فرهنگسازی این گونه اقدام‌ها به تقلیل تجمل‌گرایی در جامعه منجر شود اظهار داشت: به همین راحتی می‌توان آغاز زندگی مشترک را از مراسم آنچنانی به شروع ساده اما پرمحتوا تغییر داد.

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور بیرجند گفت: شیوع ویروس کرونا با همه دغدغه‌هایش اما این امید را دارد که در بسیاری از مناسک اجتماعی تغییر ایجاد کند و ارزش‌های اجتماعی جدید پدید آید که برگزاری مراسم ازدواج ساده بدون تجملات و صرف هزینه‌های آن در امور خیریه یکی از این تغییرهای مثبت ارزش‌های اجتماعی جدید است.

وی با بیان اینکه ازدواج آسان وسیله‌ای برای خیر و برکت و آغاز زندگی مشترک خواهد بود ادامه داد: تدوام این رسوم می‌تواند آسیب‌های دوران تجرد را کاهش دهد زیرا اگر ساده‌گرایی را رواج دهیم می‌توانیم دورانی داشته باشیم که افراد مجبور نباشند مهمانی چند صد نفره بگیرند.

طالبی ترویج ازدواج آسان را راهکاری برای رشد جمعیت کشور و اصلاح سن باروری و فرزندآوری هم دانست و گفت: آداب و رسوم در گذر زمان قابلیت تغییر دارند و ویژگی خاص آنها به روزشدگی است پس به نظر می‌رسد در دوران پساکرونایی به دور شدن از تجمل‌گرایی و رفتن به سمت ساده‌زیستی شکل بگیرد و در آینده با از بین بردن چشم و هم چشمی‌ها و شرایط سخت برای آغاز زندگی با شرایط مناسب مواجه باشیم. 

کرونا و کاهش تجمل‌گرایی

یک فعال اجتماعی هم گفت: پس از شیوع ویروس کرونا تجمل‌گرایی در بسیاری از حوزه‌ها به ویژه ازدواج کاهش یافته است.

شهناز آدینانی اظهار داشت: بسیاری از مزدوجان در این دوران هزینه مراسم ازدواج خود را به موسسه‌های خیریه برای کمک به نیازمندان اهدا کردند و عده‌ای هم مراسم عقد را بسیار مختصر در منزل شخصی خود با تعداد محدود پنج یا ۶ نفر برگزار کردند و هزینه‌های مراسم را کاهش داده‌اند.

وی افزود: امروز گرانی و تورم به مردم فشار آورده و قشر متوسط به پایین با مشکل مواجه شده‌اند که دوری از تجملات و هزینه‌های غیرضروری در همه حوزه‌ها می‌تواند از فشارهای اقتصادی کم کند.

مدیر موسسه خیریه شبکه فعالین ازدواج خراسان جنوبی بیان کرد: اصل ساده‌زیستی در فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی وجود دارد و باید به زندگی به سبک اسلامی بیشتر توجه شود تا زندگی‌ها به تبع آن آسان‌تر و توام با آرامش شود.

اختصاص هزینه ازدواج به نیازمندان

مدیرکل ورزش و جوانان خراسان جنوبی هم گفت: بعد از شیوع کرونا شاهد ترویج و تقویت یکسری فضائل اخلاقی مثل کمک به همنوع، ساده‌زیستی و همگرایی بین مردم هستیم که باعث شد کسانی که در آستانه ازدواج بودند پیشگام شوند و هزینه ازدواج خود را به تهیه بسته‌ها و اقلام کمک معیشتی برای مردم آسیب دیده از کرونا و محروم اختصاص دهند که هم جامعه و افراد نیازمند بهره‌مند شدند و هم فرهنگ ازدواج آسان در جامعه گسترش یافت.

حسن عزیزی اظهار داشت: یکی از مهمترین مشکلاتی که در جامعه ایرانی داریم رواج پدیده تجمل‌گرایی است که تبلور آن را در ازدواج می‌بینیم و باید این رویه اصلاح شود هرچند بعد از شیوع ویروس کرونا تا حد زیادی تجمل‌گرایی در ازدواج کاهش داشته است.

وی افزود: مقام معظم رهبری به ازدواج آسان، آگاهانه، به‌هنگام و پایدار تاکید دارند که همه مردم و مسوولان باید برای تحقق منویات معظم‌له تلاش کنند.

دبیر ستاد ساماندهی امور جوانان خراسان جنوبی بیان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد برخی جوانان در آستانه ازدواج در روزهای کرونایی با اختصاص بخشی از هزینه ازدواج خود فرهنگ مواسات را در جامعه ترویج دادند که شاهد نوعی زندگی آسان هستیم و باید این فرهنگ تقویت شود.

عزیزی افزود: رسانه‌ها باید آثار خوب برگزاری ازدواج آسان را که در دوران کرونا ایجاد شد، تقویت کنند و با موج‌آفرینی و جریان‌سازی رسانه‌ای این مهم رخ دهد.

نقش پررنگ مراسم و دورهمی‌ها در شیوع کرونا 

یک متخصص بیماری‌های عفونی نیز در بیرجند رعایت نکردن دستورالعمل‌های بهداشتی، شرکت در اجتماعات، برگزاری مراسم عزا و عروسی، دید و بازدیدها و مسافرت‌های تعطیلات عید فطر و اواخر خرداد از علل اصلی افزایش آمار مبتلایان در استان عنوان کرد.

مسعود ضیایی که به همراه سایر پزشکان و پرستاران از اسفند پارسال در بیمارستان ولی عصر (عج) بیرجند مشغول درمان بیماران کرونایی است اظهار داشت: در مدت یک ماه و نیم گذشته فقط یک بیمار مزمن در بخش آی سی یو بیمارستان ولی عصر (عج) داشتیم و اکنون با افزایش موارد بیماری و تکمیل ظرفیت تخت‌های آن، در تلاش برای بازگشایی آی سی یو دیگری برای بیماران کرونایی هستیم.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم گفت: براساس شرح حالی که از بیماران استان گرفته شده به نظر می‌آید ۵۳ درصد موارد مثبت کرونا در استان از طریق تماس در منزل و اجتماعات خانگی رخ داده است.

کامبیز مهدی‌زاده افزود: اینکه اصرار بر بسته شدن تالارها در مناطق قرمز و حذف یا کاهش مراسم شادی و عزا داریم به دلیل اینکه عمده‌ترین راه انتقال بیماری در یک ماه اخیر از طریق تجمعات خانوادگی بوده است.

وی اظهار داشت: ستاد ملی مقابله با کرونا برای اعمال محدودیت‌ها اختیاراتی را به استان‌ها سپرده است تا براساس بررسی‌های خود بتوانند محدودیت‌ها را اعمال کنند که بعد از تایید ستاد ملی در استان اعمال خواهیم کرد.

ماسک زدن، رعایت فاصله و شستن مکرر دست‌ها سه توصیه اصلی متخصصان و ستاد ملی مقابله با کرونا برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کووید ۱۹ است و هر گونه نادیده گرفتن پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری می‌تواند همه افراد چه سالم چه بیمار را درگیر کرونا کند.

اولین مورد بروز ویروس کرونا (کووید ۱۹) که سازمان بهداشت جهانی آن را به عنوان پدیده‌ای «همه گیر» شناسایی و اعلام کرد، در خراسان جنوبی اوایل اسفند سال گذشته اعلام شد و موارد مثبت ابتلا به ویروس کرونا در این استان از اواخر فروردین تا اوایل خرداد امسال روند کاهشی نسبتا ثابت داشت ولی از اواسط خرداد امسال دوباره صعودی شده است.

طبق آخرین وضعیت رنگ‌بندی، شهرستان‌های بیرجند، سربیشه، قاینات، نهبندان، فردوس و طبس در استان خراسان جنوبی در وضعیت قرمز (بسیار پرخطر) هستند.

شهرستان‌های سرایان، بشرویه و درمیان در وضعیت نارنجی (پرخطر) و شهرستان‌های خوسف و زیرکوه در وضعیت زرد (متوسط خطر) قرار دارند.

بر این اساس از ۱۱ شهرستان خراسان جنوبی در حال حاضر هیچ شهرستان در وضعیت سفید (کم‌خطر) نیست.

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز سه‌شنبه (۳۱ تیرماه) اعلام کرد: تاکنون ۲۷۸ هزار و ۸۲۷ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و با فوت ۲۲۹ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جان‌باختگان کرونا در کشور به ۱۴ هزار و ۶۳۴ نفر رسید.

بانک صادرات بانک سپه بانک ملی
نویسنده
احسان فوداجی
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید، فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شود
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *