بیرجند- «گلرنگ» گیاهی کمآببر بوده که با در سطح ۴۷ هکتار از اراضی شهرستان سربیشه کشت شده و زمان برداشت محصول نیز فرا رسیده است.
به گزارش نگاه خراسان جنوبی؛ گلرنگ که به زبان ترکی به آن « فطیر گلی» گفته میشود، بومی ایران بوده و از گذشته جهت رنگرزی و تزئین فطیر و به عنوان گیاه داروئی مورد استفاده قرار میگرفت.
امروزه از دانه گلرنگ که شبیه گندم و به رنگ سفید است، روغن استخراج میشود که بسیار با ارزش است. بنابراین از گلچههای گلرنگ به عنوان گیاه داروئی، همچنین در رنگرزی و تزئین، از دانه برای استخراج روغن و از شاخ و برگ آن به عنوان علوفه دام استفاده میشود.
گیاه گلرنگ در تناوب زراعی جایگزین مناسبی برای گیاهان پر آب بر است. گلرنگ به دلیل داشتن مقدار زیادی اسیدهای چرب غیراشباع یکی از سالمترین روغنهای نباتی به شمار میرود.
اصلاح بافت خاک مبارزه با آفات و بیماریها تناوب زراعی با محصولات دیگر از جمله گندم دیم از دیگر مزایای کشت دانههای روغنی گلرنگ است.
این گیاه جایگزین کشت گیاهان کم آب بر و مقاوم در برابر خشکسالی یکی از الگوهای کشت در شهرستانهای طبس و سربیشه است.
دانه روغنی گلرنگ در طول مدت برداشت فقط به دو مرحله آبیاری نیاز دارد و با توجه به کمبود آب و خشکسالی که شهرستان مرند با آن مواجه است،کاشت این محصول در مقایسه با سایر محصولات جالیزی مزیت بهتری دارد.
در صورت کشت گلرنگ، ضمن اجرای عملیات زراعی با توجه به خصوصیات زراعی گلرنگ موجب افزایش تولید گندم در واحد سطح بعد از زراعت گلرنگ در مزرعه میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه خراسان جنوبی در این خصوص بیان کرد: کاشت گلرنگ در راستای سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی و با هدف خودکفایی در تولید روغن کشور و همچنین سازگار بودن این گیاه با شرایط اقلیمی شهرستان و جایگاه ویژه این گیاه در تناوب زراعی صورت می گیرد.
زرگری با بیان اینکه گل این گیاه در تولید رنگهای طبیعی و همچنین خواص دارویی کاربرد دارد، افزود: پیشبینی میشود امسال از محل فروش گلهای این محصول بیش از ۱۷ میلیارد ریال عاید گلرنگکاران این شهرستان شود.
بنا به گفته وی؛ قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم دانه این محصول در سال جاری ۳۲ هزار تومان است.
رزقی، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم پیش از این با اشاره به کشت گیاه گلرنگ در استان، گفت: شهرستان سربیشه بیشترین سطح زیرکشت را دارد در سایر شهرستانهای استان به صورت جزئی کشت میشود.
وی با بیان اینکه گیاه گلرنگ مقاوم در برابر خشکی و شوری خاک بوده و برای کشاورزان مقرون به صرفه است، افزود: سال گذشته ۴۵ تن دانه روغنی گلرنگ برداشت شد.
بنا به گفته رزقی، کشت قراردادی، خرید تضمینی، نیاز کشور به دانههای روغنی و محصول سازگار با اقلیم منطقه را از دلایل افزایش سطح زیرکشت گلرنگ در خراسان جنوبی است.