رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به موانع صادرات زرشک خراسان جنوبی از جمله بار میکروبی بالا و تعهد ارزی، بر ضرورت ایجاد گمرک تخصصی و حمایت از صنایع تبدیلی برای ارتقای کیفیت و افزایش صادرات تأکید کرد.
احسان بیکی در گفت و گو با خبرنگار نگاه خراسان جنوبی گفت: موانع رشد صادرات زرشک خراسان جنوبی به عوامل متعددی بستگی دارد که یک مورد آن بارمیکروبی بالای این محصول است چرا که به صورت علمی خشک و تمیز نمی شود.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند بیان کرد: بیش از ۸۰ درصد زرشک تولیدی خراسان جنوبی در کارگاه های زرشک پاکنی خشک و نگهداری می شود که نظارت درستی هم بر آن وجود ندارد.
بیکی گفت: متأسفانه بعد از چیدن زرشک، این محصول مزیتدار در بارگاه یا کارگاه بهداشتی خشک و پاک نمیشود که این موضوع باعث افزایش بار میکروبی آن میشود.
وی با بیان اینکه در گذشته قرار داشتن کارگاههای زرشک پاک کنی در زیر مجموعه مشکل مهمی را ایجاد کرده بود، ادامه داد: در حال حاضر اتحادیه مستقلی برای زرشک، زعفران و عناب وجود دارد که با این کار امیدواریم آموزش های جدی برای تولید، خشک کردن و نگهداری زرشک به اعضا داده شود تا از بار میکروبی محصول بکاهد.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند افزود: تنها حدود هزار تن و کمتر از هزار تن زرشک خراسان جنوبی به کشورهایی چون کشورهای حاشیه خلیج فارس، روسیه، ترکیه، عراق و.. صادر می شود که در برابر ۲۶ هزار تن تولید زرشک استان میزان قابل توجهی نیست.
بیکی با تأکید بر اینکه صادرات زرشک به اروپا در عمل بسیار سخت و غیرممکن شده است، گفت: علت آن نیز استانداردهای سخت گیرانه ای است که اروپا برای واردات محصولات کشاورزی و خوراکی دارد در حالی که زرشک ما همانطور که بیان شد بار میکروبی بالایی دارد.
وی با اشاره به اینکه مانع دیگر بر سر راه صادرات زرشک خراسان جنوبی موضوع تعهد ارزی است، اضافه کرد: صادر کنندگان زرشک معمولا واردات ندارند که بتوانند به درستی رفع تعهد ارزی داشته باشند و این موضوع موجب سرخوردگی آنان می شود.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند همچنین گریزی به شرکتهای دانش بنیان زد و افزود: دستگاههای دان کردن زرشک، خشک کردن، بستهبندی و.. توسط شرکتهای دانش بنیان اختراع و به بازار عرضه شده و با ورود این دستگاهها و ماشین آلات و کاهش بار میکروبی، امید است بتوان زرشک با کیفیت و عاری از بار میکروبی عرضه کرد.
بیکی با بیان اینکه ایجاد گمرک تخصصی زرشک نیز از موضوعات بسیار مهم است، یادآور شد: نگهداری و حفظ، دپو، قرنطیه و .. زرشک در گمرک قواعد خاص خود را دارد و بارها مشاهده شده به خاطر نگهداری طولانی مدت زرشک در گمرک، کیفیت محصول پایین آمده و کشور هدف صادراتی محصول را برگشت و یا امحاء کرده است.
وی اظهار کرد: باید این موضوع را بسیار جدی بگیریم تا محصول با کیفیت به کشورهای هدف صادراتی برسد.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند همچنین گفت: یک عامل مهم که می تواند به گسترش صادرات زرشک منجر شود حمایت از صنایع تبدیلی و تکمیلی زرشک با ایجاد خط اعتباری ویژه این صنایع است که می توان با دادن اعتبارات کم بهره با بازپرداخت طولانی مدت این حمایت صورت گیرد.
انتهای خبر/