استان ۲۷ آبان ۱۴۰۳ - 3 ساعت پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0
نگاه خراسان جنوبی گزارش می‌دهد؛

دست‌درازی دلالان به محیط زیست زیرکوه/ خطر انقراض «هوبره»

بیرجند- منطقه «دق پترگان» زیرکوه که روزگاری از بهترین زیستگاه‌های «هوبره» بود، امروز به دلیل اشتیاق اعراب به این پرنده و درخواست برای شکار آن با کاهش جمعیت این پرنده در حال انقراض روبرو شده است.

هوبره

به گزارش نگاه خراسان جنوبی، همزمان با فرارسیدن روزهای سرد سال، شهرستان زیرکوه میزبان پرندگان زیبا و کمیابی مانند هوبره می‌شود. گران قیمت بودن این پرنده در دیگر کشورها و ناآگاهی و همکاری افراد بومی با شکارچیان و قاچاقچان این‌گونه منحصر به فرد باعث شده تا نسل این پرنده در خطر انقراض قرار گیرد.

بنا به گفته مردم و کارشناسان، تله‌گذاری شکارچیان غیر مجاز برای صید هوبره، نه تنها کاهش جمعیت این پرنده را به دنبال دارد بلکه باعث از بین رفتن مراتع و صدمه زدن به حیات طبیعت می‌شود. همچنین این امر عرصه تنفس را برای روستاییان تنگ کرده و منابع تغذیه دام‌هایشان را از بین می‌برد.

از بین رفتن بوته‌ها و باز شدن پای بادهای ۱۲۰ روزه سیستان و بلوچستان در نواحی مختلف زیرکوه هم خاک را به میدان مبارزه با ساکنان روستاهای مجاور فرامی‌خواند و موجی از نارضایتی را به راه می‌اندازد.

خطر عرب‌ها برای هوبره

دلالان هوبره، بخشی داخلی و بخشی هم خارج از کشور هستند و عمدتاً با توجه به اینکه کشور‌های عرب حوزه خلیج فارس مقصد قاچاق هوبره است، این فرایند به صورت زنجیروار از سطح کشور به سمت جنوب و سپس کشور‌های عربی به هم متصل است.

به گفته کارشناسان، خریداران اصلی هوبره شیخ‌نشین‌های حاشیه خلیج فارس هستند که به دلیل علاقه خاصی که به هوبره دارند اقدام به خرید آن می‌کنند و هزینه هنگفتی را هم برای خرید این پرنده نادر و کمیاب می‌پردازند.

خراسان جنوبی بالاترین نرخ قاچاق هوبره

حسن اکبری، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: خراسان جنوبی تقریبا بالاترین نرخ قاچاق پرنده هوبره را دارد و بیشترین تله‌گذاری کشور را در شهرستان زیرکوه داریم.

وی ادامه داد: در شهرستان‌های مرزی استان، به ویژه در شهرستان زیرکوه افراد بومی و محلی از سوی افراد سودجو و اعراب، اغفال به زنده گیری هوبره می‌شوند.

اکبری اظهار کرد: هر ساله تعدادی از این متخلفان را دستگیر می‌کنیم اما چون حجم کار بالا است، هنوز نرخ زنده‌گیری و قاچاق هوبره در استان زیاد است.

وی با بیان اینکه در گذشته شاهد دسته‌های ۱۰۰ تایی و ۵۰ تایی هوبره در این شهرستان بودیم، اما هم اکنون تعداد کمی از این پرنده به چشم می‌خورد، افزود: تنها ۲۲۵ قطعه هوبره در سال ۱۳۹۹ سرشماری شده است.

اکبری با بیان اینکه اصلی‌ترین خطری هم که هوبره را تهدید می‌کند، شکار غیر‌مجاز، زنده‌گیری و قاچاق آن است، گفت: به دلیل وسعت منطقه، سرشماری هوبره را نمی‌توانیم به صورت دقیق انجام دهیم، چون هوبره قادر به پرواز کردن بوده و شمارش آن را سخت می‌کند.

هوشیاری مسئولان در برابر دلالان پرنده

محمدرضا جوان، رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست شهرستان زیرکوه هم بیان کرد: هوبره از پرنده‌های کمیاب در شرق ایران و خراسان جنوبی است که نسل آن به دلیل قاچاق و شکار غیرمجاز در خطر انقراض قرار گرفته است.

وی ادامه داد: قاچاق هوبره یکی از مهمترین عوامل کاهش جمعیت این پرنده زیبا بوده که در دهه اخیر در خراسان جنوبی رواج پیدا کرده است.

رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست شهرستان زیرکوه بیان کرد: هوبره از پرندگان نادر ایرانی در حال انقراض است که به دلیل زیبایی منحصر به فردش، بیشتر از دیگر پرندگان شکار می‌شود.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای جلوگیری از صید هوبره، گفت: در راستای پی تعامل و همکاری محیط زیست و نیروی انتظامی، آموزش‌های زیست محیطی به نیروهای انتظامی در قالب طرح پرچمداری محیط زیست انجام می‌شود.

کشف ۴ هوبره در ۱۰ روز

جوان ادامه داد: در روزهای اخیر یگان تکاوری ۱۲۳ مرزبانی شهرستان زیرکوه موفق به کشف یک قطعه هوبره گرفتار در تله زنده‌گیری در منطقه حفاظت شده پطرگان شدند.

بنا به گفته وی، ماموران ضمن تخریب و جمع‌آوری تله، پرنده مکشوفه را تحویل نمایندگی حفاظت محیط زیست شهرستان دادند.

جوان ضمن قدردانی از همراهی و همکاری یگان تکاوری ۱۲۳ مرزبانی با محیط زیست شهرستان، گفت: این چهارمین هوبره طی ۱۰ روز گذشته بوده که در شهرستان کشف می‌شود.

اگرچه فعالان محیط‌زیستی سعی می‌کنند آلام طبیعت را که بر اثر تخریب‌های انسانی به وجود آمده است تسکین دهند، اما انچه مسلم است حفظ حیات وحش و منابع طبیعی از وظایف هر انسان بوده که باید در انجام این رسالت کوشا باشد.

انتهای پیام/

بانک صادرات بانک سپه بانک ملی

منبع خبر: نگاه خراسان جنوبی

نویسنده
رقیه رحمتی راد
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید، فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شود
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *