استان ۰۳ مهر ۱۴۰۳ - 2 ماه پیش زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0
مروری بر واقعه انفجار معدنجوی طبس

واگن زندگی ۴۹ “معدن جو” به ایستگاه آخر رسید

بیرجند- حادثه انفجار معدن طبس ساعت ۲۱ شنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ رخ داد مسولان علت را تصاعد آنی گاز متان در یکی از تونل‌های معدن زغال‌سنگ شرکت معدنجو عنوان کردند. در زمان حادثه ۶۵ کارگر در بلوک C و B این معدن زغال‌سنگ در طبس مشغول کار بودند.

معدنجو

۶۵نفر بودند ۶۵ مرد، ۶۵ سرپرست، به واقع ۶۵ خانواده که چشم‌شان به سیاهی زغال بود و دل‌شان به امید سپید، هر چند سخت، هر چند سنگین، کار در معدن را با جان پذیرفته بودند کار سخت و زیان آور برای کسب لقمه ای نان از دل سنگ، مردان معدن جو، همان‌ها که یک شنبه شب به روال همیشه دل به روشن شدن چراغ زندگی شان سپردند تا باز هم روزی و شبی را به امید دیدار خانواده در عمق زمین سپری کنند. کارشان همین بود، ۶۵ معدن جو؛ بیش از ۲۰۰ متر از زمین را پایین می رفتند و بعد تازه ۷۰۰ متر در سطح، تصورش هم انگار نفس را تنگ می کند. چه رسد به این که واقعا هم، راه نفست را ببندند، اما حادثه ای ناگوار انفجار، راه بازگشت را، راه زندگی و نفس را برای همیشه بر آنها بست. ۶۵ مرد بودند در آن تاریکی اما حالا از، بین آنها ۴۹ نفرشان در سرخانه کفن پیچ شده اند. تنها ۱۶ مرد از چنگال خفگی با گاز نجات یافتند.

 

به گزارش نگاه خراسان جنوبی، با توجه به غلظت گاز در تونل‌ها که موجب انفجار در عمق ۲۵۰ متری به صورت ارتفاعی و ۷۰۰ متری به صورت عمقی در معدن شده، امدادرسانی توسط هشت تیم تخصصی پنج نفره انجام شد. به گفته کارشناسان و مسولان حاضر در محل، با توجه به بالا بودن حجم گاز در بلوک C  در دو روز گذشته کار خروج کارگران باقی مانده در این بلوک با احتیاط و رعایت شرایط ایمنی انجام می شود.

زمزمه ها و شنیده های مختلفی در مورد قصور انسانی ، نبود شرایط استاندارد و ایمنی، نقص در سیستم تهویه و… در معدن زغال سنگ شرکت معدنجو مطرح می شود و تصویر چکمه های پاره کارگری که جنازه اش درون واگن حمل زغال سنگ در فضای مجازی می چرخد. در کلیپی، «محمد جواد بهشتی» برادر یکی از جانباختگان حادثه معدنجو طبس تصریح می کند: یک روز قبل از این اتفاق، کارگران نشت گاز را به مدیران خود اطلاع دادند اما به آنها گفته شد سر کارشان برگردند.

حالا در سومین روز این واقعه تلخ، تعداد جنازه هایی که رو به افزایش دارد. مردانی که برای روز اول مهر برای نان جان دادند مردانی از نقاط مختلف کشور، از سمنان، یزد، طبس، بیرجند، خراسان رضوی، مینو دشت … هر کدام برای لقمه ای نان حلال، از حدود هزار کیلومتری زیر زمین راهی آسمان شدند. آیا این محل مشابه همان معدن هایی است که سال قبل کارگران و معدن کاران شکایت به رئیس جمهور شهید بردند و قرار شد حقوق شان افزایش یابد … و حالا بعد از این حادثه، … پاسخ ها و برخوردها نیز متفاوت است.

 

برخورد با مسببان حادثه انفجار

وزیر کشور با حضور در شهرستان طبس و شرکت در جلسه ستاد بحران به صراحت تاکید کرد برای پیشگیری از حوادث مشابه در آینده با مسببان حادثه انفجار معدنجوی طبس باید برخورد جدی، سریع و درس‌آموز انجام شود. دلیل این حادثه در تمامی ابعاد توسط کارگروه  ویژه ای بررسی می شود و در این زمینه به هیچ وجه کوتاه نخواهیم آمد.

 

دستور دادستان کل کشور برای بررسی علت و برخورد قاطعانه با مقصران احتمالی

دادستان کل کشور به دنبال وقوع انفجار در معدن زغال سنگ معدنجوی طبس که منجر به فوت و مفقودی تعدادی از هموطنان شد، در نامه‌ای خطاب به دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خراسان جنوبی، دستور بررسی و رسیدگی هرچه سریعتر این حادثه و ابعاد آن را صادر کرد.

 

معدنجو

رعایت نشدن کف استانداردها

نفر بعدی علیزاده رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس است که هر چند در این جلسه گفت: حادثه انفجاز گاز در معدن زغالسنگ طبس یک اتفاق بود، اما تصریح کرد: متاسفانه حداقل‌های ایمنی در این معدن رعایت نشده بود و قبل از اینکه گاز به بلوک دیگر معدن نفوذ کند متاسفانه کوچک‌ترین اطلاع‌رسانی نشده بود.

وی افزود: در این معدن کف استانداردها هم رعایت نشده بود و به عنوان نماینده مردم اگر بخواهیم از این موضوع بگذریم در حق مردم و کارگران جفا کرده‌ایم و به همه قول خواهیم داد در حوزه رعایت استانداردها دیگر شاهد چنین حادثه‌ای نباشیم.

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: تجمع گاز به کرات اتفاق می‌افتد و موضوع خاصی هم نبود، اما اگر اطلاع‌ر‌سانی می‌شد کارگرانی که در بلوک دیگر بودند می‌توانستند منطقه را ترک کنند و باید علت این حادثه کارشناسی د‌قیق شود.

 

سنسور گاز متان وجود نداشت

در ادامه این صحبت ها علی مقدس زاده، رئیس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار خراسان جنوبی می گوید: اگر یک سنسور گاز متان وجود داشت شاید این اتفاق نمی افتاد در حالی که فقط معدن زغال سنگ پرورده است که این امکان را دارد و بقیه معادن سنتی، سنسور گاز متان ندارند.

وی ادامه می دهد: معدنجو، سنسور دستی دارد که اول و آخر شیفت وضعیت معدن را بررسی می کند اما این اتفاق بین شیفت کاری رخ داده است.

او تصریح  می کند: خطای انسانی در بلوک Bو پس از انفجار بلوک Cرخ داده است چرا که باید انتشار بوی گاز CO 2 را اطلاع رسانی می کردند در حالی که چند نفر از کارگران اقدام به خروج از بلوک کردند. با انفجار بلوک C گاز آن از بلوک B خارج می شود و کارگران این واحد، دچار خفگی شدند.

وی در مورد زمزمه شنیده شدن بوی گاز و انعکاس آن به مدیران کارگاه توضیح می دهد: متان بو ندارد اما گازی هست که بوی مطبوعی ندارد و مشابه تخم مرغ فاسد است با این وجود در صورت افزایش غلظت آن، چشم های فرد دچار سوزش شده ودر برابر نور هم حساس می شود و در صورت بالا رفتن غلظت گاز، فرد دچار خفگی می شود اما در معدنجوی این طور  نبوده است.

مقدس زاده این را هم می گوید که در معدن همیشه گاز متان وجود دارد در صورتی که تونل یک هفته کار نکند، منفجر می شود. همه معادن سنتی است و سنسور ندارد ولی در صورت نصب آن، بوی گاز را هشدار می دهد. سنسور گاز متان، باید در بالا و پایین دهانه هر تونل استخراج نصب شود تا در صورت انتشار گاز متان به سنسور، برق خود به خود قطع شود اما معادن ما سنتی است و به جز معدن پرورده طبس، بقیه سنسور گاز متان ندارد.

وی اضافه می کند: لباس کارگران معدن عادی است، کفش کارگاهی است دستکش و ماسک دارند اما همه این ها اختیاری است و نمی توان آن ها را مجبور به استفاده کرد از آن طرف، تاثیری هم در برابر گاز متان ندارد البته استفاده از «خود نجات» در مقابل گاز اهمیت دارد.

این مسول جامعه کارگری استان گفته اش را تکمیل می کند: خود نجات، دستگاه کوچکی است که به کمر معدن جو بسته می شود ودر صورت انتشار گاز، برای جلوگیری از خفگی، آن را در دهان گذاشته می گذارند تا برای ساعتی اکسیژن مورد نیاز بدن را تامین کند که البته کارگران معدنجو این وسیله را همراه داشتند.

البته این را هم می گوید که کارگران بلوک B از خود نجات استفاده نکرده و یا طریقه استفاده را یاد نداشته اند. بوی دود را حس کرده بودند که چند نفرشان یکی یکی بالا آمده و بلوک را ترک کردند.

مقدس زاده، در بروز این حادثه دولت را مقصر می داند که کوتاهی کرده است چراکه معدن بخش خصوصی است اما دولت باید بر نصب سنسور نظارت کند البته باید سنسور را با ارز نیمایی وارد و استفاده از آن را اجباری کند.

او پایین بودن حقوق این کارگران را تایید می کند و می گوید: دستمزد شان براساس قانون کار پرداخت می شود اما برای معدن جویی که حدود چهار کیلومتر زیر زمین حفاری می کند ۱۲ میلیون تومان نباید مبنای حقوق باشد در حالی که کارگران معدن، بین ۱۲ تا ۱۷ میلیون تومان براساس حق اولاد حقوق می گیرند.

وی تصریح می کند: در حق این کارگران، احجاف می شود چرا که «حق تونل» نمی گیرند و باید پرداخت آن مانند حق مسکن و اولاد اجباری شود.  کارگری که ۱۲ میلیون تومان می گیرد سالی ۱۲۰ میلیون تومان مالیات اجباری می دهد در حالی که یک سلبریتی ۳۰۰ میلیون تومان، تخفیف مالیاتی دارد. اما کارگری که زیر زمین می رود معاف از مالیات نیست.

او یک درد دیگر معدن کاران را پرداخت چهاردرصد سخت و زیان آور بیان کرده و ادامه می دهد: طبق قانونی از سال ۸۵، این سهم باید پرداخت شود تا کارشان سخت و زیان آور شناخته شود اما با تعطیل شدن یک معدن، مشمول این قانون نمی شوند و کسی سهم شان را پرداخت نمی کند. از آن طرف با عنوان اصلاح عناوین شغلی، باید مابه التفاوت را به قیمت روز کارگر و کارفرما بپردازند.

 

معدنجو

 

اولویت پایدار کردن شرایط  محیط

در دومین روز از بروز این حادثه، رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان طبس در گفت وگو با خبرنگار نگاه خراسان جنوبی تاکید دارد که اولویت، پایدار کردن شرایط محیط است و پس از آن دستگاه های نظارتی، اجرایی و صمت برای شناسایی علل بروز حادثه و احتمال قصور انسانی اقدام می کنند.

«زارع نیا» در مورد صحت داشتن زمزمه های قصور انسانی و فراهم نبودن شرایط استاندارد توضیح می دهد: تمام این صحبت ها براساس اطلاعات اولیه  و شاید توسط افرادی باشد که حتی در محل حضور نداشته اند. با این وجود باید بعد از پایدار کردن شرایط و خروج افراد باقی مانده در معدن، تمام شرایط و جوانب، علل و نحوه حادثه را بررسی شود.

به گفته وی گاهی اظهار نظر های غیر کارشناسی است و باید منتظر نتایج بررسی ها ماند.

وی تاکید دارد که در استان و معادن کمیته HSE  فعال است و هرماه شرایط معادن شاخص، توسط کارشناسان بررسی می شود.این معدن نیز ماه قبل بازدید شده بود. علاوه براین شرکت معدنجو، سابقه و تجربه کاری بالا دارد اما حوادث معدنی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در این مورد تا زمان پایدار شدن شرایط و بررسی همه جوانب نمی توان نظر داد.

زارع نیا تکرار می کند: همه معادن زغال سنگ براساس آیین نامه و تیم های HSE استانداردها را دارند. در این حادثه هم بعد از دسترسی کامل به شرایط پایدار، پاکسازی محیط  می توان نظر کارشناسی و درست ارایه کرد.

 

معدنجو

۴۹ فوتی در دو بلوک

مدیر کل مدیریت بحران خراسان جنوبی در آخرین تماس « نگاه خراسان جنوبی» به بازسازی بلوک B اشاره می کند و این که تاکنون ۳۸ فوتی از دو بلوک خارج شده است اماهنوز ۱۱ متوفی داخل بلوک C باقی مانده است که باید خارج شود. ۱۶ مصدوم نیز از بیمارستان مرخص شده اند.

مهندس «آخوندی» تاکید دارد : روز یک شنبه غلظت گاز متان زیاد و شرایط خیلی صعب العبور بود و باید با احتیاط و ایمنی گاز، خارج می شد فضا ۱۰ متر، ۲۰ متری تخلیه و جسدها خارج شد. اما هنوز ۱۱ جنازه دیگر در کارگاه اصلی و محل انفجار مدفون است.

وی می گوید: جمعی از مسولان کشوری هنوز در محل حادثه حضور دارند. کمیته ویژه ای با حضور مسولانی از وزارت های کار تعاون ورفاه اجتماعی، صنعت معدن و تجارت ، دستگاه های قضایی ، اجرایی، ناظران و…. برای بررسی علل این حادثه پس از پایان عملیات امداد و نجات و تثبیت شرایط شرایط تشکیل می شود.

وی تصریح می کند: عملیات آوار برداری و استخراج کارگاه اصلی و محل انفجار همچنان ادامه دارد جنازه دیگری از دیشب پیدا نشده است و این کار با توجه به شرایط معدن زمان بر است. البته گاز متان به طور کامل تخلیه شده است با این وجود شرایط آوار برداری متفاوت است و کار سخت تر شده است.

مهندس آخوندی زمانی برای اتمام عملیات آوار برداری پیش بینی نمی کند و می گوید: به نظر کارشناسان حاضر در صحنه در مطلوب ترین شرایط و چنانچه مشکل دیگری پیش نیاید تا نیمه شب امشب، کار آوار برداری ادامه دارد.

 

جلسه فوق‌العاده کمیسیون اجتماعی مجلس درباره معدن طبس

بابایی رئیس کمیسیون اجتماعی  خبری تازه دارد: این کمیسیون در نامه‌هایی جداگانه از وزرای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صنعت، معدن و تجارت برای شرکت در جلسه فوق‌العاده کمیسیون اجتماعی مجلس که سه‌شنبه این هفته (سوم مهرماه) به منظور بررسی ابعاد و علل وقوع حادثه انفجار معدن زغال‌سنگ معدن‌جوی طبس برگزار می‌شود، دعوت کرده است.

بابایی کارنامی همچنین تأکید  کرد: این حادثه نشان‌دهنده سوءمدیریت‌ها و ناکارآمدی‌ها در بخش خصوصی است و خواستار برخورد جدی با کسانی شد که در این زمینه ترک فعل کرده‌اند.

انتهای پیام/

 

بانک صادرات بانک سپه بانک ملی

منبع خبر: نگاه خراسان جنوبی

نویسنده
احسان فوداجی
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید، فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شود
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *