سلامت ۱۹ آذر ۱۴۰۳ - 1 هفته پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

خراسان جنوبی جزء استان های ناامن غذایی

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: خراسان جنوبی جزء استان های ناامن غذایی در کشور طبقه بندی شده است.

به گزارش نگاه خراسان جنوبی: کمتر از یک ماه قبل بود که عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ، تورم را باعث فقیرتر شدن مردم و در نهایت افزایش سوء تغذیه حتی در میان طبقه متوسطه عنوان و بر ضرورت های مقابله با این پدیده ناخوشایند تاکید کرد.

حمیدرضا عزیزی فارسانی با اشاره به شیوع «سوء تغذیه» در کشور، خراسان جنوبی را جزو استان های دچار این عارضه بیان کرد و افزود: آنچه بیشتر جوامع دور افتاده کشور را متاثر کرده، سوء تغذیه به خصوص در حوزه پروتئین‌ها و ویتامین‌هاست بنابراین مصرف مواد پروتئینی و ویتامین در مناطق محروم به دلیل گران بودن مواد غذایی مثل میوه ها یا عدم دسترسی کافی به آنها در استان هایی مثل خراسان جنوبی ایلام، چهارمحال بختیاری، کردستان، کرمان، و …. منجر به عقب ماندگی‌های فیزیکی و توقف رشد قد و وزن در کودکان و بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، اختلالات متابولیک و … می شود.

خراسان جنوبی جزو استان های ناامن غذایی

دکتر مجید شایسته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند درباره جایگاه خراسان جنوبی در سوء تغذیه در کشور گفت: بر اساس شاخص های کشاورزی، اقتصادی، اجتماعی، اقلیمی، بهداشتی و تغذیه ای مرتبط با امنیت غذایی و طبقه بندی شاخصهای یاد شده در سه زمینه تأمین غذا، توان اقتصادی خرید و انتخاب غذا و تأمین سلامت، خراسان جنوبی جزء استان های ناامن غذایی طبقه بندی شده است.

همه مقاطع سنی درگیر سوء تغذیه

وی افزود: سوء تغذیه نوعی بیماری است که به علت مصرف ناکافی یا بیش از اندازه یک یا چند ماده غذایی بروز می کند. در خراسان جنوبی سوءتغذیه کودکان بیشتر در حیطه کم وزنی، لاغری و کوتاهی قد و در گروه بزرگسالان به صورت چاقی و اضافه وزن در افراد ۱۸-۶۰ سال و لاغری در سالمندان مشاهده می شود همچنین آمار مربوط به کمبود ریز مغذی ها در همه گروه های سنی قابل توجه می باشد.

دکتر شایسته اقدامات کنترلی و مقابله با این مشکل را هم تشریح کرد: برنامه مکمل یاری با مگادوز ویتامین A برای کودکان ۵-۲ سال استان با همکاری یونیسف به منظور پیشگیری و کنترل کمبود ویتامین A با توجه به وضعیت سوءتغذیه کودکان استان اجرا می شود. همچنین توزیع رایگان مکمل های دارویی در گروه های مختلف سنی و فیزیولوژیک، اجرای برنامه ارتقا سطح سلامت دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه از طریق مکمل یاری با آهن و ویتامین D و آموزش تغذیه، اجرای پویش ملی تغذیه سالم با تاکید بر مشکلات تغذیه ای از دیگر اقدامات مقابله ای است .

وی افزود:شناسایی، مشاوره و حمایت تغذیه کودکان مبتلا به سوء تغذیه با همکاری اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی مبتنی برآزمون وسع نیز انجام می شود. در زمینه آموزشی نیز کارگاههای آموزشی تغذیه با هدف توانمند سازی پزشکان ، تهیه و توزیع پمفلتهای آموزشی ارائه مشاوره های تغذیه ای و پیگیری مشکلات توسط کارشناسان تغذیه استان و همچنین برنامه ایران اکو( پیشگیری از اضافه وزن و چاقی کودکان و نوجوانان) اجرا می شود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از مهم ترین دلایل سوء تغذیه کمبود مواد غذایی و کیفیت نامناسب آن ها را نام برد و وضعیت اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی،نبود دسترسی به غذای کافی و مقرون به صرفه و سالم، فرهنگ و سواد تغذیه ای نامطلوب،اعتیاد و مصرف دخانیات، فاکتورهای ژنتیکی را از جمله علل منجر به سوء تغذیه برشمرد.

ضرورت مقابله با سوء تغذیه

وی درباره ضرورت مقابله با سوء تغذیه در هر زمینه ای هم گفت: تغذيه صحيح از اركان زندگى سالم به شمار مى رود و در برخى از دوران هاى زندگى از اهميت بيشترى برخوردار است. بارداری، کودکی، نوجوانی و سالمندی هرکدام اهمیت خود را دارد و باید در هر مقطع از تبعات و عواقب سوتغذیه تا حد ممکن جلوگیری شود. چرا که هریک از این دوران ها در مقطع خود مهم ترین دوران زندگی فرد است و سوئ تغذیه در هر دوران عواقب جبران ناپذیر به دنبال دارد.

به گفته وی بارداری يكى از حساس ترين و مهم ترين دوران هاى زندگى يك زن، دوران باردارى است؛ زيرا غذاى مصرفى بايد هم زمان، نياز مادر و جنين را تأمين كند. فردى كه در دوران جنينى به قدر كافى از مواد مغذى بهره برده ، سالم تر از فردى است كه در اين دوران شرايط تغذيه اى مناسبى نداشته است. هم چنين، مادرى كه نيازهاى غذايى اش به طور متعادل تأمين شده است، آمادگى بيشترى براى زايمان و شيردهى و توان بيشترى براى مراقبت از نوزادش دارد. فرصتهای این سالها در هیچ مرحله دیگری از زندگی تکرار نخواهد شد. حا کمیت، جامعه و خانواده در هیچ مرحله دیگری از زندگی اینقدر فرصت نخواهند داشت تا برای آینده سرمایه گذاری کنند.

دکتر شایسته سوءتغذيه را يكي از مشكلات تغذيه اي شايع در كودكان زير ۵ سال عنوان و اضافه کرد: از پيامدهاي نامطلوب سوء تغذيه كودكان اختلال در رشد و تكامل مغزي و جسمي، تضعيف سيستم ايمني بدن و افزايش موارد مرگ و مير، افزايش هزينه هاي درماني و مراقبت هاي پزشكي، افت تحصيلي و تحميل هزينه هاي سنگين به آموزش وپرورش كشور و از دست دادن روزهاي كاري توسط والدين است كه بار سنگين مالي بر اقتصاد هم در بخش دولتي و هم در بخش خصوصي وارد مي سازد.

وی دوران نوجواني را از مهمترین دوران رشد انسان دانست و ادامه داد: تامين نياز هاي تغذيه اي ورساندن مواد مغذی اعم ازپروتئین، انرژی، ويتامین ها واملاح معدني (ریزمغذی ها) نقش بسیارمهم واساسی دررشد جسمي و تكامل مغزي ، ضريب هوشي و قدرت يادگيري دارد.عوارض بعضی ازاین کمبودها در دوران نوجواني و سنین مدرسه غیر قابل جبران است.

به نظر این معاون دانشگاه علوم پزشکی بیرجند سالمندی هم درگیر سوتغذیه است. فرایند سالمندی تغییرات تدریجی در ساختار و عملکرد موجودات زنده است که با مرور زمان ایجاد شده و ناشی از بیماری یا صدمات عمده نیست. سالمندی معمولا همراه با مشکلات مختلفی است که جنبه های اجتماعی، روانی و فیزیولوژیک را در برمی گیرد. بدیهی است این مشکلات، هزینه های قابل توجهی را به خانواده ها و جامعه تحمیل می کند. تغییر نیاز به ریز مغذی ها و درشت مغذی ها از جنبه های مختلف بر سلامتی سالمندان تاثیرگذار است و ا گر برخورد مناسبی با این تغییرات صورت نگیرد منجر به کمبود و یا اضافه دریافت و عواقب ناشی از آن خواهد شد.

بانک صادرات بانک سپه بانک ملی
نویسنده
احسان فوداجی
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید، فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شود
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *