اجتماعی ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ - 5 ساعت پیش زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0

بریده شدن ترمز اجاره ‌بها در بیرجند/اجاره های بالا؛ کمر مستاجرین را شکسته است

افزایش بی‌ سابقه اجاره ‌بهای منازل در بیرجند، زندگی بسیاری از خانوارهای مستأجر را با چالش‌های جدی مواجه کرده است، کاهش عرضه مسکن و تورم اقتصادی از عوامل اصلی این گرانی محسوب می‌شوند. کارشناسان معتقدند بدون اقدامات جدی در حوزه کنترل قیمت‌ها و حمایت از مستأجران، این وضعیت بحرانی‌تر خواهد شد.

افزایش اجاره خانه

به گزارش خبرنگار نگاه خراسان جنوبی، این روزها گرانی اجاره ‌بها در بیرجند به یکی از دغدغه‌های اصلی خانواده‌های مستأجر تبدیل شده است در شرایطی که هر روز بر قیمت‌ها افزوده می‌ شود روند رو به رشد اجاره‌بها برای خانوارها قوز بالای قوز شده است در این بین بررسی‌ها نشان می ‌دهد که نرخ اجاره‌بها در بیرجند طی یک سال اخیر با رشد بی ‌سابقه‌ای همراه بوده است. برخی صاحبخانه‌ ها بدون توجه به شرایط اقتصادی مستأجران و بدون وجود یک سازو کار مشخص، قیمت‌های خود را تعیین می ‌کنند این امر منجر به افزایش فشار اقتصادی بر اقشار کم ‌درآمد شده است.

صاحب خانه هایی که مستاجران را نقره داغ می کنند

(وقتی نزدیک موعد سر رسید خانه ی مان  می شود تمام ذهنم درگیر آن است  که امسال قرار است چقدر به اجاره ی خانه ی مان اضافه شود؟ و اینکه آیا توانایی پرداختش را دارم ؟یا مجدد باید جا به جا شوم.)

رضا جوان ۲۹ ساله ای است که چهار سالی می شود که ازدواج کرده و در شهر بیرجند مستاجر است.

رضا رستگار می گوید: هر سال که می ‌گذرد کرایه ها بالاتر می رود و کسی به فکر مراعات با یک فردی که تازه ازدواج کرده و دستش خالی است نیست.

گویا صاحب خانه ها تنها به فکر جیب خودشان هستند حتی صاحب خانه هایی که ممکن است چندین مغازه و خانه داشته باشند ، تنها به دنبال پول بیشتری هستند با آنکه ممکن است غرق در پول باشند.

 به خانواده با جمعیت بالا خانه نمی دهند!

رضا می گوید:صاحب خانه ها شرایط مختلفی را قبل از نوشتن قولنامه در نظر می گیرند که مهم ترین آن نداشتن فرزند است یعنی برای شخصی که بدون فرزند باشد تا کسی که ۲ یا ۳ فرزند داشته باشد آسان تر خانه پیدا می شود.

او ادامه داد: من و همسرم فعلا فرزندی نداریم و از این بابت مشکلی نداریم اما در هنگام قولنامه به دلیل آن که با صاحب خانه در یک ساختمان هستیم به ما گفته شده که نباید مهمان زیادی به خانه ی مان بیاید!

گویا رفت و آمد زیادی، باب میل صاحب خانه رضا نیست هرچند از این گونه صاحب خانه ها در سطح شهر کم نیستند.

 پول پیش نداشته باشی خانه گیرت نمی آید

علی آبادی ؛ یکی دیگر از مستاجرین شهر بیرجند می گوید: مشکل دیگری که مستاجرین با آن رو به رو هستند این است که حداقل باید فرد ۵۰ میلیون تومان برای رهن داشته باشد وگرنه خانه مناسبی برای او پیدا نمی شود‌.

وی با بیان اینکه ۱۵ سال است که متاهل شده ام و حداقل ۵۰ میلیون سرمایه را دارم اظهار کرد: اما فردی که اول زندگی اش است و تازه ازدواج کرده از کجا می تواند ۵۰ میلیون تومان پول رهن یا بیشتر را بیاورد؟

علی آبادی در ادامه در خصوص نرخ اجاره های منازل گفت: به گمانم دیگر در سطح شهر خانه ای با کرایه زیر ۴ میلیون تومان پیدا نمی شود.

وی گفت: از صاحب خانه ها تقاضا دارم مراعات حال ما مستاجرین را هم بکنند یک فرد کارگر چطور باید ماهیانه ۴ میلیون تومان اجاره دهد و شکم خود و فرزندانش را هم سیر کند؟ برای مثال اگر کارگری با در آمد روزانه ۴۰۰ هزارتومن ۲۰ روز از ماه را سرکار برود حقوق ماهیانه اش ۸ میلیون تومان است و از این مبلغ زمانی که حداقل ۳ میلیون تومانش را  برای کرایه خانه کنار بگذارد باید با ۵ میلیون تومان یک ماه را با همسر و فرزندانش بگذارند و در این بین اگر مشکلی و یا بیماری هم به سراغ یکی از اعضای خانواده اش بیاید که دیگر هیچ.

 آیا صاحبخانه‌ها مقصر اصلی‌اند؟

هرچند رفتار برخی صاحبخانه‌ها در تعیین قیمت‌های نامعقول مورد انتقاد است، اما نباید از تأثیر عوامل کلان اقتصادی غافل شد. تورم، افزایش قیمت مسکن، و نبود قوانین نظارتی مؤثر، از دلایل اصلی این بحران هستند. در غیاب یک نظام نظارتی قوی، صاحبخانه‌ها اغلب به دلخواه خود عمل می‌کنند و مستأجران مجبورند برای حفظ سرپناه خود، شرایط را بپذیرند.

یکی از بزرگ ‌ترین مشکلات موجود، نبود چارچوب مشخص برای تعیین نرخ اجاره‌بها است. در حالی که بسیاری از کشورها از قوانین سختگیرانه برای کنترل اجاره‌بها بهره می ‌برند، در ایران و به ‌ویژه در شهرهایی مانند بیرجند، چنین قوانینی یا وجود ندارند یا به ‌درستی اجرا نمی‌شوند.

بازار مسکن در حال حاضر نیازمند آن است که با تقویت نظارت بر بازار اجاره بها، ایجاد سامانه‌ای برای ثبت قراردادهای اجاره و تعیین سقف مشخص برای افزایش قیمت‌ها می‌تواند از سوءاستفاده‌ها جلوگیری کند.

 وقتی دیوار نرخ تعیین می کند!

هیهات،یکی از مشاوران املاک بیرجند گفت: در حال حاضر نرخ گذاری توسط سایت دیوار صورت می گیرد و این به آن معناست که صاحبخانه قبل از اینکه به مشاور املاک بیاید و درخواست کند که مشاور املاک برای ملکش قیمت گذاری کند،به سراغ سایت دیوار می روند.

وی گفت: صاحبخانه در ابتدا در این سایت بررسی می کند که خانه هایی با موقعیت پایین تراز ملکشان کرایه آن چقدر است؟ بعد از آن تصمیم می گیرد که قیمت اجاره بهای منزلش بین یک تا ۲ میلیون تومان از آن خانه بیشتر باشد.

هیهات ادامه داد: وقتی صاحبخانه به سراغ ما می آیید خودشان قیمت گذاری می کنند و می گویند این واحدما را با فلان قیمت باید به اجاره بدهید.

وی خاطر نشان کرد: اگر هم بگوییم که قیمت اجاره منزل شما کمتر است از املاک خارج و راهی املاک دیگری می شوند.

وی گفت: در حال حاضر قیمت اجاره بها یک واحد ۱۲۰ متری در جنوب شهر بیرجند بین ۱۵ تا ۳۵ میلیون تومان است.

نظر کارشناس املاک برای صاحبخانه اهمیتی ندارند

عباسی یکی دیگر از مشاور املاکان شمال شهر گفت: با توجه به شرایط کنونی صاحب خانه می گوید ملک خودم هست و هرچقدر که بخواهم ملکم را اجاره می دهم و اصلا در این بین نظر ما برایشان اهمیتی ندارد.

وی گفت: باتوجه به کمبود خانه اجاره ای در شهر بیرجند و افزایش تقاضا مستاجرین،تقریبا ملک با همان مبلغی که صاحبخانه تعیین کرده ست به اجاره می رود.

عباسی با بیان اینکه نظر کارشناس چندان تاثیری در نظر صاحبخانه ندارد اظهارکرد: صاحبخانه ها نیز به مشاور املاکی مراجعه می کنند که قیمت اجاره خانه ی آنها را بالاتر تعیین کند و طبق میل صاحبخانه تعیین قیمت کنند.

وی گفت:در حال حاضر قیمت اجاره یک واحد ۷۰ متری در شمال شهر بین ۳ میلیون تومان تا ۶ میلیون تومان است.

این مشاوراملاک ادامه داد: البته در این بین گرانی مصالح ساختمانی نیز بی تاثیر بر روند افزایش قیمت اجاره بها نیست چرا که صاحبخانه می گوید:ملک من الان قیمتش گران تر شده و باید اجاره بهای آن هم بالاتر برود.

بانک صادرات بانک سپه بانک ملی

منبع خبر: نگاه خراسان جنوبی

نویسنده
زهرا رضوانیان
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید، فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شود
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *