معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی گفت: ۹۰ میلیون دلاری برای خراسان جنوبی در خصوص تجارت مرزی کولبری تخصیص یافته است.
به گزارش نگاه خراسان جنوبی مهدی جعفری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی، با اشاره به شرایط اقلیمی و مشکلات ناشی از خشکسالی ۲۰ ساله در خراسان جنوبی گفت: خشکسالیهای پیاپی باعث شده بخشی از جمعیت استان به مناطق مرزی کوچ کنند که این امر نیازمند تأمین زیرساختها و امنیت لازم است. در همین راستا، طرح تجارت مرزی کولبری نیز میتواند نقشی مؤثر در بهبود معیشت مردم ایفا کند؛ موضوعی که در دومین سفر رئیسجمهور شهید به استان مطرح شد و خراسان جنوبی به عنوان پنجمین استان مشمول این طرح انتخاب گردید.
وی ادامه داد: جلساتی برای تعیین چارچوبهای اجرایی این طرح برگزار شده و پیش از آغاز سال، سهمیه استان مشخص شده است. هرچند قرار بود ابلاغیه نهایی قبل از پایان سال صادر شود، اما با اندکی تأخیر، انتظار میرود این ابلاغیه در روزهای آینده از سوی سازمان توسعه تجارت ابلاغ شود. نکته قابل توجه آن است که اجرای این طرح در خراسان جنوبی با چهار استان دیگر تفاوت دارد و در اینجا مبادلات تجاری از طریق سیستم ماشینی انجام خواهد گرفت.
جعفری همچنین گفت: این قانون در اسفندماه برای مدت پنج سال به چهار بازارچه مرزی «دوکوهانه»، «ماهان»، «یزدان» و «گلورده» ابلاغ شده است. در حال حاضر، سهمیه استان، اقلام مجاز برای واردات و سایر جزئیات مشخص شدهاند. همچنین قرار است در سال نخست، سازوکار اجرایی طرح به طور دقیق تعیین شود.
وی ادامه داد: طبق برآوردها، سهم خراسان جنوبی از کل ارزش واردات کشور در قالب کولبری، سالانه ۹۰ میلیون دلار خواهد بود که معادل سه درصد مجموع واردات در این طرح در پنج استان کشور است.
معاون اقتصادی استاندار درباره تعرفهها گفت: کالاهایی که از طریق رویه کولبری وارد میشوند، مشمول پرداخت ۵۰ درصد عوارض و مالیات بر ارزش افزوده نسبت به ورود قطعی کالا خواهند بود؛ به طور مثال، اگر واردات کالایی هزار تومان مالیات داشته باشد، کولبر فقط ۵۰۰ تومان پرداخت میکند. همچنین در سال نخست، کولبران از پرداخت سایر مالیاتها معاف هستند.
وی افزود: با ابلاغ شیوهنامه نهایی، شورای ساماندهی فعالیتهای مرزی تشکیل و فرآیند اجرایی آغاز خواهد شد. شرایط اولیه برای ثبتنام در این طرح شامل سرپرست خانوار بودن، اقامت حداقل سه سال در شعاع ۵۰ کیلومتری مرز و ثبت اطلاعات خانوار در سامانه است. تعداد خانوارهایی که به سازمان مربوطه اعلام شدهاند بیش از آمار واقعی در نظر گرفته شده تا در صورت افزایش متقاضی، مشکلی ایجاد نشود.
جعفری در پایان گفت: پیش از نوروز سه نشست برای بررسی روند اجرای طرح برگزار شده که یکی برای تعیین اقلام مجاز و دو جلسه دیگر برای تدوین سازوکار اجرایی بودهاند، شرکتهای تعاونی مرزنشینان و دارندگان کارتهای بازرگانی و پیلهوری، در صورتی که توسط شورای ساماندهی مرزی تأیید شوند، میتوانند در این زمینه فعالیت کرده و متقاضیان را جهت آغاز فعالیت به اداره صمت معرفی نمایند.