اجتماعی ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - 4 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0

وقتی جهان تنها تولیدکننده زرشک دنیا را نمی‌شناسد!

زرشک

در حالیکه خراسان جنوبی تنها تولید کننده زرشک دنیاست و محصولات استراتژیکش در جهان مانند ندارد، اما مردمش سهمی از این جهانی بودن نمی‌برند. خانه‌های سنگی، باد سرد و خارهای روی زمین هیچ کدام باعث نشده تا از میزان مهر و مهمان‌نوازی مردم این منطقه کم شود. هیچ کدام از تیغ‌های روی این درخت‌ها بر دل مردمانش ننشسته است. این را می‌شود از شیرینی کلامشان پس از سختی برداشت زرشک فهمید.

زرشک، زعفران و عناب در خراسان جنوبی از آن جهت استراتزیک نامیده شده‌اند که علاوه بر بی نظیری در دنیا می‌توان با آن‌ها قسمتی از اقتصاد خراسان جنوبی را رونق داد. 

مردم خراسان جنوبی اکثرا کشاورزند، اما اقتصاد کشاورزی گویی برایشان تعریف نشده، باورتان بشود یا نه برای همین محصول ارزشمند که کاشت و داشت و برداشتش عرق جبین را بر چهره کشاورز نقش می دهد برای هر چیز توهین آور کلمه زرشک را به کار می‌برند اما مسئولان در تنگنای مشکلات سعی کرده‌اند این محصول استراتژیک را که یکی از خواستگاه هایش خراسان جنوبی است به دنیا بشناسانند.

در سبد صادرات سهمی نداریم 

محسن احتشام، رییس اتاق بازرگانی بیرجند در گفت‌وگو با ایسنا از تولید سالانه ۲۱ هزار تن زرشک خبر داد و گفت: سهم ما از سبد صادرات این محصول استراتژیک بسیار پایین است که باید بسته های تشویقی برای معرفی و بازارسازی زرشک تدوین شود.

وی از ناشناخته بودن زرشک در دنیا گفت و ادامه داد: این محصول استراتژیک خراسان جنوبی باید به دنیا معرفی و شاخته شود.

وی خواستار اختصاص تسهیلات کم‌بهره برای ایجاد بارگاه‌های بهداشتی زرشک و فرآوری این محصول شد و افزود: در بحث عناب نیز نیاز به معرفی بیشتر این محصول در سطح کشور و دنیا است و باید سازمان توسعه و تجارت بسته تشویقی برای قرارگرفتن عناب در سبد بازار کالاهای جهانی تدوین کند.

وی بیان کرد: خرده فروشان و عمده مالک‌ها در مراحل کاشت، داشت، برداشت و خشک کردن محصولات کشاورزی مراقبت‌های لازم را داشته باشند.

احتشام ادامه داد: نیاز است مسئولان جهاد کشاورزی پاکت‌هایی بهداشتی در راستای نگهداری محصولات کشاورزی در اختیار کشاورزان قرار دهد.

وی اظهار کرد: اتاق بازرگانی بیرجند از ۱۲ سال گذشته اقداماتی اعم از تهیه طرح جامع تولید زرشک و تهیه کاتالوگ معرفی این محصول به زبان خارجی انجام داده، اما این کافی نبوده و نیازمند ورود متولیان است.

رئیس اتاق بازرگانی بیرجند بیان کرد: اگر آموزش کشاورزان جدی گرفته نشود، زعفران کاران و زرشک کاران در امر صادرات مانع بزرگی برای ورود به بازار اروپا رو به رو می‌شوند.

وی بیان کرد: در حال حاضر باقی مانده سموم در زرشک زیاد بوده و با استانداردهای جهانی همخوانی ندارد، همچنین در مراحل جمع آوری این محصول، مسائل بهداشتی به خوبی رعایت نمی‌شود.


یک‌ سوم محصول زرشک در استان فرآوری می‌شود


سرپرست مدیریت صنایع سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه یک‌ سوم محصول زرشک در استان فرآوری می‌شود، اظهار کرد: مسائل متعددی در عدم‌فعالیت ظرفیت کامل صنایع و واحدهای فرآوری دخیل است که یکی از آن‌ها کمبود نقدینگی است.

حسینی افزود: تاکنون در استان ۲۴ پروانه بهره‌برداری برای محصول راهبردی زرشک صادر شده که ۶ واحد فرآوری و مابقی مربوط به بسته‌بندی است.

وی اظهار کرد: همچنین ۲۴۲ پروانه بهره‌برداری بارگاه زرشک داری مجوز در استان صادر شده است که سال‌های گذشته نیز مجوزهایی صادر شده، اما متقاضیان دنبال اخذ پروانه بهره‌برداری نیامده‌اند.

سرپرست مدیریت صنایع سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه در کم‌ترین زمان ممکن تلاش می‌کنیم مجوزهای لازم صادر شود، بیان کرد: بیشترین مشکلات صنایع و واحدهای تولیدی مربوط به موضوع سرمایه در گردش است اما سعی داریم به محض مراجعه متقاضی در کم‌ترین زمان تسهیلات پرداخت کنیم.

زرشک کاران خسارت دیده در فهرست مشاغل آسیب دیده از کرونا قرار می‌گیرند

غلامرضا قوسی، رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی به خبرنگاران گفت: در زمینه رفع مشکلات زرشک کاران استان جلسات متعددی در استان و کشور برگزار شده است.

وی افزود: در گام نخست، موجودی زرشک استان به وزیر جهاد کشاورزی اعلام شد تا تسهیلات مورد نیاز برای خرید محصول تامین شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: پیگیری برای قرارگرفتن زرشک کاران خسارت دیده در فهرست مشاغل آسیب دیده از کرونا صورت گرفته است.

قوسی اظهار کرد: برنامه ریزی برای ایجاد بستر مناسب صادراتی برای این محصول صورت گرفته تا صادرات این محصول به کشورهایی همچون ترکیه و روسیه فراهم شود.

وی بیان کرد: با توجه به تنش‌های خشکی، شوری آب و خاک، زرشک استان منحصر به فرد بوده و در تولید عناب و زعفران نیز پس از خراسان رضوی در رتبه دوم قرار داریم.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه محصولات استراتژیک در زمینه اشتغال و تولید نقش بسیار مهمی دارند، ادامه داد: با توجه به خرده مالکی های موجود در استان، آموزش مهمترین نکته برای تولید محصول سالم است.

این مردم و زحماتشان را نباید نادیده گرفت، وقتی تمام این اقتصاد را نادیده می‌گیری به معنای آن است که تلاش یک ساله کشاورزان را از ابتدای روز که هنوز خورشید از پشت کوه‌ها هویدا نیست تا کوششان برای آبیاری در سه تیغ آفتاب و زخمی که از خار زرشک برمی‌دارند در موقع برداشت را نادیده می‌گیری. امید است که با تدبیر مسئولان هرچه سریع تر راه گریز از این مشکلات پیدا شود.

بانک صادرات بانک سپه بانک ملی
نویسنده
احسان فوداجی
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید، فینگلیش به هیچ عنوان پذیرفته نمی‌شود
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *